We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Barril Restaurant / Paulo Merlini arquitetos

Barril Restaurant / Paulo Merlini arquitetos

© Ivo Tavares Studio© Ivo Tavares Studio© Ivo Tavares Studio© Ivo Tavares Studio+ 33

  • Area Area of this architecture project Area:  150
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Ivo Tavares Studio
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Cinca, Neuce
  • Lead Architects: Paulo Merlini, André Silva
  • Collaborators:Inês Silva, Rita Pinho, Rita Gandra, Maria Tavares
  • City:Valongo
  • Country:Portugal
More SpecsLess Specs
© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

Text description provided by the architects. Owner of a house with more than nine years of existence and armed with an entrepreneurial spirit that is natural to him, the client approached us with the problems well outlined. He intended to grow the house in order to reduce the waiting time of the clients, a space with a strong character that would fit with the remaining corporate image of the company and solve the problem of noise that arose whenever the house was full.

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio
Plan
Plan
© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

Thus, with the problems well defined, we began by analyzing the corporate identity of the company, and quickly concluded that it should be designed so as to be able to transport the client to the gloomy environment of a wine cellar.

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

Taking into account the pre-existence of the site and taking advantage of a series of structural constraints, such as pillars and sanitation pipes, we created a logic of arched porticos that reinforce the idea of a winery. We covered one of the walls with a mirror, taking advantage of the repetition of the arches, thus creating the illusion of a space of great amplitude.

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

In order to reinforce the sensation of a winery, we opted for the use of textured materials and dark colors. These characteristics allow a greater spatial expression, by the expressive play between light and shadow, but above all help to solve one of the most common problems in successful restaurants, the excessive noise caused by the sound of reverberation.

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

To solve this problem, knowing that sound works like a ping-pong ball, we designed a roof made of pine wood slats, with a color velvet finish, 20mm apart from each other, and on the top of these slatted panels we applied acoustic absorption material. With this little trick, we transformed the whole ceiling into a sound absorbing panel, managing to reduce the reverberation noise by over 80 %.

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio
Section 01
Section 01
© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

Regarding lighting, we have opted for the application of a series of shallow light projectors to the arches, taking advantage of their formal expression and reinforcing their presence in space.

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

As a complement to indirect lighting, we have designed a series of lamps with a strong visual character, which controlled by means of a rheostat, allow the adjustment of the amount of light required in the space, multiplying the possibilities of its use.

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Valongo, Gondomar, Portugal

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Barril Restaurant / Paulo Merlini arquitetos" [Restaurante Barril / Paulo Merlini arquitetos] 24 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/950753/barril-restaurant-paulo-merlini-arquitetos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.