the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Residential
  4. India
  5. Collaborative Architecture
  6. 2009
  7. WEDGE-1 / Collaborative Architecture

WEDGE-1 / Collaborative Architecture

  • 00:00 - 11 December, 2010
WEDGE-1 / Collaborative Architecture
WEDGE-1 / Collaborative Architecture, © Lalita Tharani & Manish
© Lalita Tharani & Manish

© Lalita Tharani & Manish © Lalita Tharani & Manish © Lalita Tharani & Manish © Lalita Tharani & Manish + 21

Text description provided by the architects. WEDGE-1 is the latest of architectonic explorations by the firm in creating projects which are highly refined in architectural morphology and yet fulfilling the programmatic agenda of the brief.

The architectural intent was to dissect the simple ‘shoe box’ and manipulate the architectonic character of the box in the most economical way. (The project had a very stringent budget limit and delivery schedule).

The name WEDGE comes from the character of the spaces within the dissected box, which largely are trapezoidal.

The space has been organized as centripetal, pinwheel form as the central gathering space holds the different wedges around it’s periphery with its undulating volumes and roofline.

© Lalita Tharani & Manish
© Lalita Tharani & Manish

The peripheral wall sets the tone of the encounter with the exhibits with its unique cut-outs, which reveal and mask the displays simultaneously to lure the public in.

This two dimensional cut-outs on the skin, transforms the project from a simple container of products to an architectural ensemble of multiple meanings and unparallel perceptual values.

© Lalita Tharani & Manish
© Lalita Tharani & Manish

WEDGE is painted white, including the exhibit floor to heighten the perception of encounter with the products.

The central gathering space has a series of light ‘vectors’ (1200 mm long T5 lamps), which forms an enclosing canopy and fuse the space to complete the Box.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Collaborative Architecture
Office
Cite: "WEDGE-1 / Collaborative Architecture" 11 Dec 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/94905/wedge-1-collaborative-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Lalita Tharani & Manish

WEDGE-1 / Collaborative Architecture