Stadium and Locker Room for Thouars City / Thibaudeau Architecte + Tocrault & Dupuy Architectes

Stadium and Locker Room for Thouars City / Thibaudeau Architecte + Tocrault & Dupuy Architectes

© Thibaudeau Architecte© Thibaudeau Architecte© Thibaudeau Architecte© Thibaudeau Architecte+ 31

Thouars, France
  • Clients:Deux Sevres Aménagement
  • Engineering:BAG Ingenieur
  • Consultants:ITF / E2CT Economie et OPC
  • City:Thouars
  • Country:France
More SpecsLess Specs
© Thibaudeau Architecte
© Thibaudeau Architecte

Text description provided by the architects. WHERE: In order to boost sports activities in the Municipality of Thouars. A major restructuring of the Thouars sports complex has taken place. Our project finalizes the renovation of the equipment. WHAT: The stadium meets a federal athletics and rugby program and requirements. We are in charge of building the changing rooms of these two Associations and of the covered stands. HOW: In an eclectic context where the equipment that surrounds us is all different, we wanted to ink a strong building. Create a real impact. But unlike the land, the building, through its horizontal lines, forms a link in the middle of the complex.

© Thibaudeau Architecte
© Thibaudeau Architecte
© Thibaudeau Architecte
© Thibaudeau Architecte

From a programmatic blank sheet and an undervalued project cost on the part of the Contracting Authority, we had to handle frugality and sustainability. Indeed, the contracting authority had previously dealt with a very expensive refurbishment of the athletics track and therefore the allocated budget was far below the standards of the genre with the same programmatic, safety, and maintenance requirements. The interior layout seen from the outside expresses the lining of this architectonic black concrete shell.

© Thibaudeau Architecte
© Thibaudeau Architecte
Facades
Facades
© Thibaudeau Architecte
© Thibaudeau Architecte

The atmosphere in the locker room is raw and seems solid to be faced with the crampons and excess of rugby players. All the networks are visible in order to meet the criteria: low cost and optimum maintenance. The economically most optimum 20 * 20 earthenware is positioned sparingly. The black joints allow a creation contrasts just like the networks painted in black. The black joints, black visible networks allow to create reliefs, dynamic in the middle of this blank canvas of gray concrete.

© Thibaudeau Architecte
© Thibaudeau Architecte
© Thibaudeau Architecte
© Thibaudeau Architecte

Likewise, on the ground, we have favored a screed with a simple surface hardener instead of a quoted concrete that wears out and costs much more. We are insulated pre-wall tinted black on the outside and raw on the inside. We made minimalist details. The architectural form responds to a simple structure with a dry concrete and wood type implementation, ensuring an effective response to seismic criteria and control of costs, deadlines, finishes, and maintenance, via the local channels of Deux Sevres in France.

© Thibaudeau Architecte
© Thibaudeau Architecte

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:79100 Thouars, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Stadium and Locker Room for Thouars City / Thibaudeau Architecte + Tocrault & Dupuy Architectes" 14 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/947381/stadium-and-lockroom-for-thouars-city-thibaudeau-architecte> ISSN 0719-8884
© Thibaudeau Architecte

Thouars 体育馆与更衣室 / Thibaudeau Architecte + Tocrault & Dupuy Architectes

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.