We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

BIT Sports Center / Atelier Alter Architects

BIT Sports Center / Atelier Alter Architects

Courtesy of Atelier Alter ArchitectsCourtesy of Atelier Alter ArchitectsCourtesy of Weiqi Jin© Horizon Aerial+ 55

Haidian Qu, China
  • Area Area of this architecture project Area:  15692
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Weiqi Jin, Horizon Aerial, Highlite Images
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Chaos Group, Beijing Bolongsheng Gong Mao, Beijing Hongtai East Star Stone, CSG HOLDING, Hoogovens Building Systems, McNeel, Qi Cai Construction, Taitong Environment
  • Lead Architects: Yingfan Zhang, Xiaojun Bu
  • Design Team:Zhenwei Li, Kai Qin, Ping Jiang, Wei Huang, Tongwei Liu, Dehu Du, Jiahe Zhang, Ran Yan, Lairong Zheng, Jiaming Mei, Lidong Song, Xiaoxiao Zhao, Jingshi Zhang, Bida Wei, Wei Xiong, Weidi Chen, Xiaoqing Guo, Xueyun Da, Bo Huang, Leilei Ma, Hui Cao
  • Clients:Beijing Institute of Technology
  • Engineering:China IPPR International Engineering Co., Ltd.
  • Landscape:China IPPR International Engineering Co., Ltd.
  • Design Consultant:Beijing Hanhua Architectural Design Co.Ltd
  • Curtain Wall Consultant:PAG Façade Systems Co., Limited
  • Lighting Consultant:Jingyunyoujin Lighting Technology (Beijing) Co., Ltd,Zhongchen Yuanzhan (Beijing) Lighting Design Co., Ltd,
  • Acoustic Consultant:China IPPR International Engineering Co., Ltd.
  • Collaborators:Beijing Hanhua Architectural Design Co.Ltd
  • Design General Contract:China IPPR International Engineering Co., Ltd.
  • City:Haidian Qu
  • Country:China
More SpecsLess Specs
Courtesy of Weiqi Jin
Courtesy of Weiqi Jin

Text description provided by the architects. During modernization, education in China breaks away from the obsolete test-oriented mentality and gradually embraces comprehensive learning instead. Beijing Institute of Technology tries to invent an integrating learning model that units science and liberal arts. Sited in Liangxiang, the satellite city of Beijing, the BIT Sports Center, completed in July 2019, along with BIT Stadium, frame an entrance to extended BIT campus in the exurb.

© Horizon Aerial
© Horizon Aerial
© Highlite Images
© Highlite Images

The project responds to the horizontality embedded in the site: with the panoramic landscape of Yan-Shan mountain chain as the background, the modern and post-modern campus as the midground, and the ambitious urban parks as the foreground. The project bases its tectonic on “trajectory projection”—a major study in BIT—and stretch its formal expression on a flat site, to allow for a free flow of people and thought beneath it.

Courtesy of Atelier Alter Architects
Courtesy of Atelier Alter Architects
Courtesy of Atelier Alter Architects
Courtesy of Atelier Alter Architects

The project’s material sensitivity reinstates the greyish monolithic tune of Hutong and Great-wall. Its undulating roof recreates the curve ground of Great-wall with modern construction. The project’s austere metallic architecture statement, along with its parametric syntax, expresses the scientific and technological aesthetics that BIT is striving for. The severe long winter in Beijing calls for 15,692 sm. of indoor athlete space provided by the project. The project encompasses a 3000-seats basketball hall, a 10-lanes swimming pool, and spaces for martial art, taekwondo, table tennis, etc.

Courtesy of Atelier Alter Architects
Courtesy of Atelier Alter Architects
Courtesy of Atelier Alter Architects
Courtesy of Atelier Alter Architects

As building form is kept simple and compact for the climate, the challenge is to revolutionize big-box typology from within: the humanistic landscape is created through programmatic and spatial complexity of the interior rather than the exterior. With Mies’ “Universal Space” and Cedric Price’s “Fun Palace” in mind, the project creates an open field of porous campus that encourages visual and physical access to abundant activities. Spatial porosity engages creativity, criticality, and collaboration. Transparency in space inspires trans-disciplinary dialogues among students. The typology for social space is redefined in multiple scales and spatial definitions, which trigger new forms of networking and collective activities. Space is permeable in both urban and architecture scales, through plan and section.

© Highlite Images
© Highlite Images
Perspective section
Perspective section
Courtesy of Weiqi Jin
Courtesy of Weiqi Jin

The architecture offers a new educational model: learning from being inspired, in an active open field. To respond to BIT’s call for unity between art and science, the project reiterates Leonardo da Vinci’s interdisciplinary dialogue on science, architecture, and art. Da Vinci’s drawing of the “Flying Machine” is built on the site with “trajectory parabola” derived from Polytechnique studies. “Trajectory parabolas” form double curvature surfaces, which then turn into undulating volumes for the building roof.

Courtesy of Weiqi Jin
Courtesy of Weiqi Jin
© Highlite Images
© Highlite Images

The undulating volumes are constructed in space-frame, which are covered by standing-seam roofing on top, and tessellated aluminum panels from beneath. Due to realistic constraints, the parametric design of the project encounters tremendous challenges during its execution. We collaborate with structural and MEP engineers to integral designs for solving problems of uplifting wind pressure, water runoff, snow guard, and over budgeting.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:5 Zhongguancun St, Haidian Qu, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "BIT Sports Center / Atelier Alter Architects" 05 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/946387/bit-sports-center-atelier-alter-architects> ISSN 0719-8884
Courtesy of Atelier Alter Architects

北京理工大学文化体育中心 / 时镜建筑

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.