We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Taquinho Apartment / Lez Arquitetura

Taquinho Apartment / Lez Arquitetura

© Júlia Tótoli© Júlia Tótoli© Júlia Tótoli© Júlia Tótoli+ 30

  • Architects: Lez Arquitetura
  • Area Area of this architecture project Area :  1248 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2020
  • Photographs
    Photographs :Júlia Tótoli
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Acaiá Estudio, Carbono Design, Coral Tintas, Eliane Revestimentos, Galpão SIA, Ladrilharia, Marcos de Sertânia, Perron Ramos, Portinari
  • Lead Architect : Gabriella Chiarelli
More SpecsLess Specs
© Júlia Tótoli
© Júlia Tótoli

Text description provided by the architects. The owners of the “Taquinho Apartment” love Brasilia and found an excellent apartment in one of the first superblocks built in the modernist city. With an original wooden parquet floor, large windows and generous ceilings, the apartment had imminent potential, but needed a good renovation with reorganization of the flows and room divisions to accommodate the new family needs. As they often receive visits, the residents needed a large social area that would fit family and friends together. The starting point was the integration of the living room with the dining room and kitchen by demolishing the main wall, transforming the whole area into one space.

© Júlia Tótoli
© Júlia Tótoli
Plan
Plan
© Júlia Tótoli
© Júlia Tótoli

The granite countertop allows communication between rooms and meets the family's dynamics. The central countertop supports the suspended bench finished with blue hydraulic tiles that serves as a seat for the dining table, designed to fit up to 12 people. The laundry was relocated as well and allowed the kitchen to grow even more. The Brazilian northeastern culture was also considered in the project. We seek to create relationships between these different regions through finishings, decoration items and furniture. We prioritized artisanal and natural materials, creating a cozy “house” atmosphere  inside an apartment.

© Júlia Tótoli
© Júlia Tótoli

Exposed concrete benches were executed during the reconstruction, both in the living room and in the toilet, which received a purple “açaí” color painting that contrasts with the black, gray and white floor. The existing slab was treated and received a concrete finish to be a characteristic element of the project, contrasting with the walls that are mostly covered with white elements such as crude texture, brick and painting. The original parquet floor was revitalized, bringing warmth to the space.

© Júlia Tótoli
© Júlia Tótoli
© Júlia Tótoli
© Júlia Tótoli

The children's room was designed to serve several functions. We designed the bunk bed with lateral access through the stairs or through the climbing wall. The upper closure was made with manually braided ropes. Next to the bed is a chest for toys and a cocoon swing. A colorful mural tells a story and brings the theme of the city in a playful and fun way. During the briefing, the owners asked us to add the feeling of resort to the apartment, with spaces to stretch out on a hammock and relax at the end of a day. We also conducted this request for the master suite, which originally housed a large, dysfunctional bathroom. We reduced the bathroom and inserted a large closet with a mirror wall to reflect the exterior landscape.

© Júlia Tótoli
© Júlia Tótoli

The windows open to the treetops view. This feeling inspired us to enrich this relationship with the vegetation. So, plants were located in every room possible and helped make the apartment relaxing, light and welcoming.

© Júlia Tótoli
© Júlia Tótoli

© Júlia Tótoli
© Júlia Tótoli

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Brasilia - Distrito Federal, Brazil

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Taquinho Apartment / Lez Arquitetura" [Apartamento Taquinho / Lez Arquitetura] 27 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/946385/taquinho-apartment-lez-arquitetura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.