Dappled House / DDAA

Dappled House / DDAA

© Kenta Hasegawa© Kenta Hasegawa© Kenta Hasegawa© Kenta Hasegawa+ 23

  • Architects: DDAA
  • Area Area of this architecture project Area:  147
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Kenta Hasegawa
  • Architect In Charge:DDAA
  • Design Team:Daisuke Motogi, Yousuke Itoh
  • Clients:KOMORI / DAQ
  • Construction:Kogazo
  • Furniture Production:E&Y CO.LTD., E&Y CO.,LTD.
  • City:Minato City
  • Country:Japan
More SpecsLess Specs
© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa

Text description provided by the architects. The existing building, built in 1986 at the height of the "bubble economy" period in Japan, is a typical example of so-called "bubble architecture". 

The first floor with the floor area of approximately 100 m² has grand entry features including a revolving door like a hotel and the double-height entrance hall occupying one third of the entire floor. The entrance hall floor is finished with flashy mosaic tiles, which effects are intensified by vivid gold lines on both side walls. Despite the tackiness, I kind of felt envious of such hyper-excitement of the time. It seemed to me that they spent full energy and really enjoyed making this building, and somehow these grand and flashy features felt extremely rich because they were not decided simply based on appropriateness, reasonability or cost-efficiency. 

© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa
Ground and first Floor Plans
Ground and first Floor Plans
© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa

People would ridicule this building as a "bubble kind of thing". At first, I thought of painting the entire hall white and dismantling the revolving door, but we thought it would be a mistake to just ignore this unique design in front of us. How can we enjoy the entrance hall once more, which people used to enjoy before? Our answer was to think about the way to change the visual impression by placing new things next to it, without changing the hall itself. 

© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa

We decided to keep the flashy mosaic tile floor, the Italian-style plaster walls, and the revolving door as they are. In order to alleviate the contrasting effect, a subdued grey color was selected, instead of white, for the wall facing the entrance hall. Regarding the texture of the grey wall, we wanted to have a rough texture like the existing exterior wall, so we selected textured acrylic spray finish containing fine aggregates, a typical material often used in conventional wood houses.

© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa

From the entrance hall, you can see below a kitchen/meeting area with a large table placed in the center. Upon designing the table, we wanted to make it as long as possible and emphasize the sense of depth in the perspective view. Calculating from the number of people gathering at the table, we needed to make it 4-meter long. Since the 4-meter span would be too long for a piece of furniture, we decided to select building materials of conventional wood houses again. Though it would be too big for furniture, it is not so big for architecture. Conventional and economical bolts and fittings are used for the joints, copper-plated in advance to change the appearance.

© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa
Sections
Sections
© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa

In addition, the conventional wood floor construction method was adopted to build the kitchen counter. Lastly, we placed a splendid old pine bonsai tree opposite to the ridiculous revolving door, with an intention to counterbalance a joke with a joke. A visual impression of the same color changes in relation to what is placed next to it. Although it is a typical approach in graphic design, we think it is also an effective approach in architectural design, to utilize and enjoy the existing building as much as possible without negating it.

© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Minato City, Tokyo, Japan

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Dappled House / DDAA" 19 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/945931/dappled-house-ddaa> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.