Longgang Chuangtou Headquarters Tower / URBANUS

Longgang Chuangtou Headquarters Tower / URBANUS

Part of east view. Image © Alex ChanPart of north view. Image © Alex ChanPart of east view. Image © Alex ChanInterior. Image © Alex Chan+ 43

  • Architect In Charge:Yan Meng, Xiaodu Liu, Hui Wang (Interior)
  • Project Manager (Competition):Zhonghan Huang
  • Project Architect (Competition):Danil Nagy
  • Design Team (Competition):Juliana Kei, Michael Rogers, Tat Lam, Haijun Zhang, Haibin Lin, Louis Pan, Jingbo Chen, Xinting Yu, Ting Lin, Christo Logan, Silan Yip, Zhenbai Li (Internship)
  • Project Manager (Building Design Development):Haibin Lin, Haijun Zhang, Donghe You (Architecture), Gang Hao (Interior)
  • Project Architect (Building Design Development):Yanping Wang (Architecture) , Wenyi Wu, Chun Chen, Dehua Zou (Interior), Zhijiao Wei (Landscape)
  • Design Team (Building Design Development):Li Xing, Yanhua Sun, Zhenzhong Shen, Shengfen Xie, Yan Su, Xinting Yu (Architecture), Biao Chen, Haoming Cao, Gong Zhang, Shuang Liu, Wenjing Chu, Xin Chen (Interior), Jin Wang, Jie Liu, Chenhang Huang (Landscape)
  • Technical Director (Building Design Development):Luoyi Xu
  • Client:Shenzhen Longgang City Construction Investment Co.,Ltd
  • Agent Construction:Longgang Bureau of Construction Works, Shenzhen (Yi Xiao, Beifang He, Shuiping Peng)
  • (Ldi) Structure / Mep (Mechanical, Electrical, Plumbing):Huasen Architectural & Engineering Design
  • Curtain Wall:Shenzhen Guang Hua Insulating Glass Engineering Co., Ltd
  • Lighting Design:GD-Lighting Design
  • City:Shenzhen
  • Country:China
More SpecsLess Specs
Exterior facade. Image © Alex Chan
Exterior facade. Image © Alex Chan

Text description provided by the architects. After 30 years of rapid development in Shenzhen, a large number of old industrial sites are facing renewal. The traditional mode of renewal is to first demolish, then reconstruct, and this tendency has spread from the city center to the surrounding areas. This project of the Chuangtou Mansion is located in Longcheng industrial park of Longgang district in Shenzhen, where the transformation from industrial plants and supporting facilities to residential and high-tech office areas is taking place. The scope of the design initially covers the headquarters building as well as its surrounding area. We hope to adopt an open and flexible system of urban design to achieve a symbiosis between the old and the new, to integrate the industrial production with the city by incorporating the existing surrounding environment, and to come up with corresponding strategies according to the uncertainties in the transformation process.

Overall bird's eye view. Image © Alex Chan
Overall bird's eye view. Image © Alex Chan
Part of east view. Image © Alex Chan
Part of east view. Image © Alex Chan

We plan to retain the original multi-storey research and development building group on the west side of the site, and to connect the roofs of those individual buildings with an aerial ring corridor 18 meters above the ground, forming a new urban infrastructure. A series of small towers are inserted into the interstices of the existing buildings as plug-ins, which not only hold vertical circulation and shared facilities, but also serve as the structural support of the ring corridor. Inside the "ring" would be a continuous and flexible space that situates the innovative offices and communication areas, with common facilities such as business centers and conference rooms. There are also open atria, courtyards and light wells throughout the ring, and a roof garden on top being directly accessible.

Part of north view. Image © Alex Chan
Part of north view. Image © Alex Chan

This urban design aims at creating for the research and development enterprises and new small enterprises a three-dimensional industrial park and a dynamic aerial settlement, within which the coexistence of old and new buildings and the mixing of various spatial typologies would satisfy various user groups and the diversified future modes of production.

Part of northeast view. Image © Alex Chan
Part of northeast view. Image © Alex Chan
Part of east view. Image © Alex Chan
Part of east view. Image © Alex Chan

Unfortunately, only the headquarters has eventually been fully implemented. The main tower of the Chuangtou Mansion contains research and development office spaces, the exhibition hall and the information center. The auxiliary building retains a sector of the "unfinished" urban "ring" (its L-shaped volume being a cropped corner of the original aerial corridor), which accommodates two floors of flexible new office spaces. Below that is situated the entrance plaza, the lobby, the large lecture hall, the multifunction-communicational space, as well as dining and other supporting facilities.

Part of east view. Image © Alex Chan
Part of east view. Image © Alex Chan

The double-height space at the center of the auxiliary building is open to the city, and the two floors on the east side along the street serve as commercial areas. The first floor of the north side is elevated to create a large outdoor exhibition space below, while the large staircase in the middle introduces people into the sunken courtyard and exhibition hall on the lower level. Thus the interior of the building forms a continuous flow of spaces that allows rich and dynamic urban life within.

Part of east view. Image © Alex Chan
Part of east view. Image © Alex Chan
Interior. Image © Alex Chan
Interior. Image © Alex Chan

This nearly-200-meter building is currently the tallest architecture in the area. Even though the more prospective part of urban design has not been implemented, we still hope to make use of this project as an opportunity to integrate the originally loose and fragmented urban fabric and to reshape the regional landmark with rigorous yet restrained architectural language. The design of the exterior wall employs the standard aluminum curtain wall unit, which following a certain rule of variation and combination, creates a unique visual effect through gradually altering the tint of the material and width of the aluminum plate.

Interior. Image © Alex Chan
Interior. Image © Alex Chan
Exterior facade. Image © Alex Chan
Exterior facade. Image © Alex Chan

Moreover, corresponding to the subtropical climate of Shenzhen, the details on the North, South, East and West facades are each designed differently. By increasing the depth of the curtain wall, a three-dimensional shading system is formed to improve the energy-conserving performance of the building. With the overall outline being concise and clear while the facade texture being rich and varied, the building presents itself as an embodiment of the vivid identity and unique spirit of a gathering place for new enterprises.

Exterior facade. Image © Tianpei Zeng
Exterior facade. Image © Tianpei Zeng

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:LongCheng Industrial Park, Longgang District, Shenzhen, Guangdong, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Longgang Chuangtou Headquarters Tower / URBANUS" 11 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/945151/longgang-chuangtou-headquarters-tower-urbanus> ISSN 0719-8884
© Alex Chan

龙岗创投大厦 / URBANUS 都市实践

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.