The Broken House / NPS Arquitectos

The Broken House / NPS Arquitectos

The Broken House / NPS Arquitectos - Exterior Photography, ConcreteThe Broken House / NPS Arquitectos - Exterior Photography, Stairs, ConcreteThe Broken House / NPS Arquitectos - Interior Photography, Stairs, ConcreteThe Broken House / NPS Arquitectos - Interior PhotographyThe Broken House / NPS Arquitectos - More Images+ 15

  • Design Team : Rui Neto, Sérgio Silva
  • Engineering : Tisem Engenharia, Lda
  • Construction : ACA Sociedade de Construções, Lda
  • Infrastructure : Brisco, Instalações e Serviços, Lda
  • Marcenaria : José Reis e Filhos, Carpintaria e Mobiliário
  • Metallics : Metaldri, Construções Metálicas, Lda
  • City : Porto
  • Country : Portugal
More SpecsLess Specs
The Broken House / NPS Arquitectos - Interior Photography, Bathroom
© Cunha Pimentel

Text description provided by the architects. It was probably a few hours after the "Grândola Vila Morena"1 by Zeca Afonso, echoed on the telephony, the 2nd 'password-song’ of a revolution that would free Portugal from a dictatorial regime, on 25 April 1974, that a journey which had begun a few months earlier was abruptly interrupted. The construction site was abandoned that same day, becoming a kind of contemporary ruin of an anonymous residential building. 42 years later the process was retaken, redefining a new journey to turn this peculiar lot into a House – Atelier.

The Broken House / NPS Arquitectos - Interior Photography, Glass
© Cunha Pimentel

The terrain, with its eccentric shape is part of an irregular urban mesh, sometimes precarious and industrial, but consolidated, and fruitful in folds and breaks. Like the waist of a body the central area of the site is very narrow, widening both north and south. The found structure of pillars and beams in reinforced concrete is generous, almost excessive.

The Broken House / NPS Arquitectos - Interior Photography, Stairs, Concrete
© Cunha Pimentel
The Broken House / NPS Arquitectos - Interior Photography, Concrete
© Cunha Pimentel

The proposal arises from the dialogue between this existing structure and the new one. The staircase, placed in waist of the lot works as the new structural element that reconciles in itself the stabilization of the whole. Reducing the load on the existing structure, the secondary beams are all in wood. The irregularity of the plot end’s up having repercussions on the section, unfolding the two levels to the front (north) into three sub-levels to the interior, facing the backyard (south). Despite the geometric irregularity, the different parts of the house keep a high level of permeability. Rather than holding just one function, the rooms seek to be versatile places with their own spatial and light specificities, capable of housing different uses.

The Broken House / NPS Arquitectos - Interior Photography, Stairs
© Cunha Pimentel
The Broken House / NPS Arquitectos - Interior Photography, Glass, Concrete, Handrail
© Cunha Pimentel

The house is sheltered from the outside, whether closing itself through two big blind and cuted walls (east and west), whether winding itself from the public road (north) through a facade punctuated by a wicket and a patio with zenithal light, to, thereafter, relate generously with the interior of the back patio (south). The building is as a compact unit, a refuge with recurrent relationships between interior and exterior spaces, but always intimate. The natural light, sometimes reveals and animates, sometimes cuts and omits the 'sweet disorder' of the spatial composition.

The Broken House / NPS Arquitectos - Interior Photography
© Cunha Pimentel

The almost non-existence of surface treatments unveil a tension between the roughness of the surfaces and the adornment caused by the joints of the materials, such as the in-situ concrete, the concrete block, the terrazzo and the wooden panels. The main purpose was to build a live container, but in a secretive way, it should confine without oppressing, creating the base for a versatile laboratory for living.

The Broken House / NPS Arquitectos - Exterior Photography, Concrete, Courtyard
© Cunha Pimentel

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Porto, Portugal

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Broken House / NPS Arquitectos" [Casa Quebrada / NPS Arquitectos] 05 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/944904/the-broken-house-nps-arquitectos> ISSN 0719-8884

© Cunha Pimentel

波尔图破碎之家 / NPS Arquitectos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.