We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Takenaka Surgery Clinic / TSC Architects

Takenaka Surgery Clinic / TSC Architects

© Hiroshi Tanigawa© Hiroshi Tanigawa© Hiroshi Tanigawa© Hiroshi Tanigawa+ 21

Nagoya, Japan
  • Architects: TSC Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  543
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Hiroshi Tanigawa
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Jw-CAD, SHOWA FRONT, Tanita, VASE, Yodogawa Steel Works, channel original
More SpecsLess Specs
© Hiroshi Tanigawa
© Hiroshi Tanigawa

Text description provided by the architects. The site is located in the north part in Nagoya city, where is known a good residential area and has a large population. We set the large wood eaves extended from inside of the building to a tangent between the town that has traffic laden street. The large wood receive the patients and generates a space where the patients can feel the sense of secure even outside the building, being a symbol of the town.

© Hiroshi Tanigawa
© Hiroshi Tanigawa
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Hiroshi Tanigawa
© Hiroshi Tanigawa

Inside the clinic, we provided a waiting space where the patients can feel the warmth of sunny and an open feeling by setting the L-shaped open ceiling space along the tangent. The large eaves and the L-shaped open ceiling space generate a gradation for the boundary between gradation town and the clinic. They created a comfortable intermediate space in addition to a function as a building space.

© Hiroshi Tanigawa
© Hiroshi Tanigawa

The L-shaped open ceiling space connects a spaces of the rehabilitation room and the waiting room on the second floor in addition to the outside and the inside of use clinic so that the patients can spend relax, comfortable time as if they are being in a lobby. A plenty of wood material was used for portions touched by people directly for reducing nervousness. This building has "Warm transparency" for the town.

© Hiroshi Tanigawa
© Hiroshi Tanigawa

To configure the large eaves and the L-shaped open ceiling space, we adopted a steel structure with a brace. A space truss on the upper part of of the open ceiling space plays an important role. Although a steel Y-shaped column, which consists of the space truss, are interposed between the wood material, the steel members are intentionally visible to show the functional means of the steel member.

© Hiroshi Tanigawa
© Hiroshi Tanigawa
Section 01
Section 01
© Hiroshi Tanigawa
© Hiroshi Tanigawa

To hide a horizontal member of the open ceiling space, the space truss is consisted of members of a half-size H-shaped steel and a flat bar. The surface rigidity of the space truss and the roof support the large eaves while securing a power transmission in the horizontal direction. We used hand-made tiles for the floor of the approach and concrete blocks for the parking space with grass, to achieve an atmosphere like a park.

© Hiroshi Tanigawa
© Hiroshi Tanigawa

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Nagoya, Aichi, Japan

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Takenaka Surgery Clinic / TSC Architects" 23 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/944201/takenaka-surgery-clinic-tsc-architects> ISSN 0719-8884
© Hiroshi Tanigawa

名古屋外科诊所Takenaka / TSC Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.