Lucent Apartment Building / Plazibat Architects

Lucent Apartment Building / Plazibat Architects

© Christopher Frederick Jones© Christopher Frederick Jones© Christopher Frederick Jones© Christopher Frederick Jones+ 23

Newstead, Australia
  • Area Area of this architecture project Area:  16000
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Christopher Frederick Jones
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Duce, Eco Outdoor, Bradnams, Graphisoft, Hunter Douglas, Marble Plus, Urbanline, Versatile Structures
  • Design Team:Shane Plazibat, Vincent Teo, Douglas Lo, Lachie Joseph
  • Client:Cavcorp
  • Engineering:Cavcorp
  • Landscape:Form
  • Consultants:MRP_Hydraulics, Cardno_Civil, Omnii_Fire, WSP_Services, BCC_Certifier, TTM_Traffic, TPA_Town Planning
  • City:Newstead
  • Country:Australia
More SpecsLess Specs
© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

Text description provided by the architects. Lucent is a contemporary sub-tropical multi-residential apartment building. An island of ground-level retail forms the base, with the tower comprising 190 apartments. An urban oasis rooftop crowns the building. Lucent has now developed into a lifestyle project; where people live, work, and focus on their health and wellness. The design challenge was to create a landmark building that responded to its inner-city urban context and setting. The brief was for a 15 storey building with 3 basement levels of cars, 190 apartments, 1100 sqm of ground-level retail, a mezzanine floor, and a rooftop recreation area with a 55m long pool.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones
Site plan
Site plan
© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

The design creates an iconic building within the area via the architectural expression of the building along with the use of landscape elements at the retail level, podium, vertical facade of the building, and rooftop. Giving over space at the street level for public amenity is a positive outcome for the city. The apartments are generous in the area and well planned affording wonderful access to natural daylight and breezes. The rooftop pool and amenities are the world's best. An awning structure that hangs from a high-level podium ring beam is a unique design feature. The off-form concrete awning appears to float above the footpath. The top of the awning contains planting which has now grown and cascades over the edges. Each apartment floor has a central circulation corridor that contains pivoting louvres at the ends which allow for access to natural daylight and cross ventilation breezes. When the residents exit the lift, this allows for the engagement and awareness of the climate that is occurring each day within the city.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

The rooftop level contains a 55m long pool which is the longest in the southern hemisphere. Numerous facilities for residents have been provided which include a separate private gym, sauna, private dining room, outdoor cinema, virtual golf driving range, BBQ, and teppanyaki grille. The rooftop amenity has been created by placing all of the building plant and equipment in a dedicated services level between the top floor apartment level and the pool level. Numerous key design elements have been incorporated which relate to sustainability.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

Building orientation is north. Typical corridors on the tower are open-ended to afford residents' natural light and ventilation. Sliding sunshade screens protect the glazing. Generous balconies allow for indoor/outdoor living. Large continuous ground level concrete awnings with landscape gardens shade the retail level and provide for a colonnade. An urban oasis is created at the rooftop with lush green gardens and shaded spaces. Layered facades protect from excessive heat. Vertical living greenery to the building façade and extensive ground plane gardens have all been incorporated.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Newstead QLD 4006, Australia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Lucent Apartment Building / Plazibat Architects" 25 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/941865/lucent-apartment-building-plazibat-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.