Krushi Bhawan / Studio Lotus

Krushi Bhawan / Studio Lotus

© Andre Fanthome© Andre Fanthome© Andre Fanthome© Andre Fanthome+ 38

  • Architects: Studio Lotus
  • Area Area of this architecture project Area:  130000 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Andre Fanthome, Sergio Ghetti
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: BOSE, BlueStar, Signify, AVR Infratech, Asian Weather coat, Collective Craft, Godrej, JOHNSON, Parryware, Somany, Wipro
  • Design Team:Ambrish Arora, Sidhartha Talwar, Raman Vig, Sachin Dabas
  • Client:State Government of Odisha, Department of Agriculture & Farmers’ Empowerment
  • Structural Consultant:NNC Design International
  • Mechanical Consultant:Sterling India Consulting Engineers
  • Electrical Consultant:Sterling India Consulting Engineers
  • Civil Consultant:M/S AVR Infratech
  • Landscape:ROHA Landscape Architects
  • Hvac Consultants:Sterling India Consulting Engineers
  • Plumbing Consultant:Sterling India Consulting Engineers
  • Pmc Consultant:Odisha Industrial Infrastructure Development Corporation
  • Crafts:Collective Craft (crafted jaalis & folk art)
  • Interior Contractor:M/S AVR Infratech Private Limited
  • Structural Contractor:M/S AVR Infratech Private Limited
  • Mechanical Contractor :M/S AVR Infratech Private Limited
  • Electrical Contractor :M/S AVR Infratech Private LimitedM/S AVR Infratech Private Limited
  • Landscape Contractor :M/S AVR Infratech Private Limited
  • Civil Contractor:M/S AVR Infratech Private Limited
  • Plumbing Contractor :M/S AVR Infratech Private Limited
  • Facade Contractor :M/S AVR Infratech Private Limited
  • Hvac Contractor:Bluestrar
  • Pmc Contractor :IDCO
  • City:Bhubaneswar
  • Country:India
More SpecsLess Specs
© Andre Fanthome
© Andre Fanthome

Krushi Bhawan, Bhubaneshwar - A Government Facility that Re-imagines the Relationship Between the State and its People. Krushi Bhawan is a facility developed for Government of Odisha’s Department of Agriculture & Farmers’ Empowerment; the 130,000 sq.ft administrative centre has been designed as an office for a team of nearly 600 people, in addition to accommodating spaces for community engagement and learning. Krushi Bhawan is located in Bhubaneshwar, the state capital of Odisha; home to multiple agrarian communities, the state is the third largest contributor to India’s grain supply. The new campus sits adjacent to the old ministry office with several ancillary structures of power in the vicinity, such as the Police Commissionerate Building and the State Guest House.

© Andre Fanthome
© Andre Fanthome
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Andre Fanthome
© Andre Fanthome

The Programme & Planning Principles - Krushi Bhawan was originally planned as a purely administrative space; Studio Lotus took a cue from Königsberger‘s original vision for Bhubaneswar where he saw the Capitol Complex with a host of government offices becoming “a lively point of public life”. Thus, the architects’ suggestion to include public functions and community spaces to create a building that would add to the city’s social infrastructure was willingly embraced by the Clients. This attempt to include the building into the public domain has been achieved by designing the Ground floor as a free-flowing public space that opens out into a Plaza, which is an extension of the street. Congruent to the project objective, the ground floor comprises of a learning centre, a gallery, an auditorium, a library, and training rooms. Similarly the roof top has been designed to house urban farming exhibits and demonstration of agricultural best practices.

© Andre Fanthome
© Andre Fanthome

The offices for the State department and Directorates – which require restricted access – have been placed on the first, second and third floors. This allows the offices to be secured off, making it possible to keep most of the other facilities open to public even on holidays. Through exhibitions, workshops, haats (weekly markets), lectures and school visits, these public spaces become a hub for imparting skills and sharing knowledge that engage diverse sections of the city’s population. As befits the climatic conditions of the region, the design scheme for Krushi Bhawan consists of a central courtyard that opens through a series of colonnades into the Public Plaza.

© Andre Fanthome
© Andre Fanthome
Section YY
Section YY
© Andre Fanthome
© Andre Fanthome

The Public Plaza consists of a garden with native Flora, featuring an informal amphitheatre and a pond that cools the forecourt. The primary entrance pathway is lined by laterite lattices and trees, and performs multiple functions – from a common area for employees to congregate in and eat together during lunch hour, to a place for hosting small gatherings. The ground floor, thus, functions as a public node that turns the traditionally austere image of government facilities into one that is welcoming, inclusive and collectively owned.

© Andre Fanthome
© Andre Fanthome

Skillsets Integrated and Materiality - The distinct visual identity of Krushi Bhawan has been derived from regional materials and vernacular narratives, expressed in a manner that is responsive to the local climate. Over 100 highly-skilled artisans have come together to create a vibrant and contemporary narrative of traditional Odia craft depicting agricultural folklore and mythological stories, envisioned at an unprecedented architectural scale. For instance, the tribal craft of dhokra (cast metal craft) has been adapted to make light fixtures that wrap around the ground floor columns, as well as metal screens that line the building corridors.

© Andre Fanthome
© Andre Fanthome

The pedestal level and North Wing use locally-sourced laterite and khondalitestone. Hand-carved khondalite lattices provide a sense of enclosure to the Central Court. Similarly, agricultural motifs have been displayed across the building through a variety of craft techniques – such as the bas-relief carvings in laterite along the Public Plaza, which depict ripe paddy crops illustrated in the Odia Pattachitra (cloth-based scroll paintings) style. In the Central Court, a Crop Calendar has been created on a stone inlay floor, which displays the harvesting cycles for the most prevalent crops in Odia farmlands. The upper floors of Krushi Bhawan feature a distinctive brick façade inspired by Ikat patterns of Odisha handlooms, created using clay in three different colours that represent the geographical diversity of the region. This brick-louvered screen wraps around the building like a second skin.

© Andre Fanthome
© Andre Fanthome

Sustainability Measures - Indigenous passive design strategies contribute to the sustainability parameters of the building. The courtyard morphology and the inclusion of a stilt level aid optimal air circulation through the building, whereas the low window-to-wall ratio and deeply recessed windows and balconies help lower heat gain. The building profile along the Central Court is characterized by staggered masses which enables self-shading and blocks direct glare. The use of locally-sourced materials has also lowered the carbon footprint of the construction process. The façade has been designed to ensure 100% daylit internal spaces. Further, a double-skin facade strategy has been put in place at the complex, which consists of DGU on all external fenestration with louvers and sill projections that act as shading devices – a system that reduces heat gain to 40% by regulating ingress of sunlight.

Courtesy of Studio Lotus
Courtesy of Studio Lotus
East Elevation
East Elevation
© Andre Fanthome
© Andre Fanthome

Bhubaneswar experiences significant drops in night temperatures through the year. Taking this into consideration, a simple Night-Purging system has been devised for cooling and ventilation. Through this mechanism, cool air gets pulled into the building through the northern façade when temperatures drop at night, by means of a custom designed ‘low-tech’ damper system. The high thermal mass of the building traps the ‘coolth’ and becomes a ‘coolth’ exchanger with the surrounding air in the day, when outside temperatures are higher. Consequently, the building achieves high thermal comfort for its users while cutting down the need for air-conditioning via HVAC systems to only 20% of the built spaces. Other interventions include solar panels on the terrace, on-site rainwater harvesting and wastewater treatment, and an anaerobic bio-digestive solid waste management system which generates compost and fertigation water for the landscape.

© Andre Fanthome
© Andre Fanthome

Krushi Bhawan transcends the typical closed office campus morphology by integrating governmental functions with direct community engagement and education. Through a meticulously developed spatial programme, the complex brings the Odia farmers and the citizens of Bhubaneswar into the fold and facilitates their interaction and collaboration. It thus seeks to present with its design and building process a model of frugal innovation that celebrates culture, seeks to include the neighbourhood and is highly sustainable and relevant to what countries such as India need. It also serves as an example of how the government can become a key patron of regional crafts, and sustain the communities and economies built around them. Krushi Bhawan thus seeks to embody the idea of truly inclusive architecture – created for the people, built by the people, and expressive of their collective cultural identity

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Gopabandhu Marg, Unit 4, Keshari Nagar, Bhubaneswar, Odisha 751001, India

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Krushi Bhawan / Studio Lotus" 16 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/941738/krushi-bhawan-studio-lotus> ISSN 0719-8884
© Andre Fanthome

印度奥迪萨邦农政办公室 / Studio Lotus

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.