We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Palmeiras Room / Estudio Sala

Palmeiras Room / Estudio Sala

© Daniel Mansur© Daniel Mansur© Daniel Mansur© João Viegas+ 28

  • Architects: Estudio Sala
  • Area Area of this architecture project Area:  75
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  João Viegas, Daniel Mansur
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Lumion, Abatjour de Arte, Archicad, BM Home Office, Bel Lar Casa Contemporânea, Casa Fausta, Confere Engenharia, Construflama, Due Fratelli, Infinito Vidros, Marie Camille;, Micheliny Martins, Movelaria Olga, Rex Bibendi, São Romão
More SpecsLess Specs
© Daniel Mansur
© Daniel Mansur

Text description provided by the architects. Young architects from Minas Gerais, Carla Cruz and Philipe Pinheiro, from the Estudio Sala office, signed the Palm Room project, an environment designed for Casa Cor Minas 2019 that was held at the Palácio das Mangabeiras, a work by Oscar Niemeyer constructed in the 50s in a 42,000 m² of land in Belo Horizonte.

© João Viegas
© João Viegas
Planta
Planta
© Daniel Mansur
© Daniel Mansur

The 75m² space is limited by use and not by physical divisions, and adopts a clear contrast between the austerity and rigidity of the orthogonal shapes of the structure and the organic and fluid character of the layout and furniture. The impact is in the fact that all the pieces are strong separately, but together they make perfect sense. The simplicity of the environment works like a blank canvas where the brushstrokes are the furniture and the light that touches the surfaces.

© João Viegas
© João Viegas

The environment was thought of as an external room for contemplation and it opens up to Serra do Curral. We wanted to create an environment that blurred the boundaries between internal and external. For me, it's actually a big balcony that is open all the time, Explains Philipe.

© Daniel Mansur
© Daniel Mansur

Some highlights of the design elements are the Cariri chairs, carved in tauari wood, by designer Andrea Borgogni, the Golem chair from the late 60s, by designer Vico Magistretti, which was a tribute to the work of the architect Charles McIntosh and is inspired by Art Nouveau, the painting by artist Frederico Valim and the circular mirror designed by the office.

The light was thought of strategically. We analyzed how natural light would enter and where transitions would take place to define how it would act in space, always looking for a poetic character. Artificial light is scenic, cozy and diffuse. There are only two lighting points on the ceiling, to highlight the furniture, the rest is done indirectly with design lamps and led strips that frame the space, Adds Carla.

© Daniel Mansur
© Daniel Mansur

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:palacio das - Mangabeiras, Belo Horizonte - MG, 30210-320, Brazil

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Palmeiras Room / Estudio Sala" [Sala das Palmeiras / Estudio Sala] 26 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/940151/palmeiras-room-estudio-sala> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.