Villa Mandra / K-Studio

Villa Mandra / K-Studio

© Claus Brechenmacher & Reiner Baumann Photography© Claus Brechenmacher & Reiner Baumann Photography© Claus Brechenmacher & Reiner Baumann Photography© Claus Brechenmacher & Reiner Baumann Photography+ 37

Mykonos, Greece
More SpecsLess Specs
© Claus Brechenmacher & Reiner Baumann Photography
© Claus Brechenmacher & Reiner Baumann Photography

Text description provided by the architects. Sitting on the ridge of the hill of Aleomandra in Mykonos yet almost entirely hidden from view, Villa Mandra looks straight out to sea and the sunset over the neighbouring island of Delos. A 6-bedroom holiday house built for a young, dynamic couple to enjoy with their family and friends, it celebrates its spectacular view from a grounded viewpoint blended into a sensitively landscaped, stone-walled garden that screens it from the road behind.

© Claus Brechenmacher & Reiner Baumann Photography
© Claus Brechenmacher & Reiner Baumann Photography

The house is built upon the idea of slow, laid-back summer living, and encourages mindful connection with family, friends and the freedom to exist peacefully in nature. Form follows emotion rather than function, as every space becomes another opportunity for rest, reflection, and exploration.

© Claus Brechenmacher & Reiner Baumann Photography
© Claus Brechenmacher & Reiner Baumann Photography
Diagram
Diagram
© Claus Brechenmacher & Reiner Baumann Photography
© Claus Brechenmacher & Reiner Baumann Photography

To create a house that would allow guests to enjoy being outside throughout the day we needed to filter the overwhelming intensity of the climate by providing shade and protection from the elements. And although the house needed to accommodate a large number of guests we didn’t want to dominate the landscape with oversized volumes. Inspired by the humble complexity of the traditional island vernacular we reduced the architecture to 2 small traditionally whitewashed volumes and a third of stone dug from the site, built around a large ‘courtyard’ living area which is covered by an expansive but lightweight chestnut pergola. This courtyard becomes the focal point of the house, seamlessly connected to the living room and kitchen volumes, and looking over the pool and gardens beyond. Beneath the pool garden is the private bedrooms, separated for privacy and quietly enjoying the uninterrupted view over the lower garden to the sea. Their separation further reduces the overall impact of the house and cleanly divides social and private space.

© Claus Brechenmacher & Reiner Baumann Photography
© Claus Brechenmacher & Reiner Baumann Photography
© Claus Brechenmacher & Reiner Baumann Photography
© Claus Brechenmacher & Reiner Baumann Photography

Key to the character of the house is the palette of traditional materials such as lime-wash, stone, and wood that have been applied and engineered with contemporary techniques to create un-nostalgic architecture that bridges heritage and locality with contemporary life. Hand-built stone walls are sharply confident; traditionally rendered, round-edged volumes are perfectly flat and smooth. The customary chestnut pergola has been engineered to increase its structural integrity, to form a glue-lam beam lattice that sits lightly on the white volumes, shading and protecting the extensive courtyard beneath.

© Claus Brechenmacher & Reiner Baumann Photography
© Claus Brechenmacher & Reiner Baumann Photography
© Claus Brechenmacher & Reiner Baumann Photography
© Claus Brechenmacher & Reiner Baumann Photography

The simple white volumes, straight stone walls, and light pergola planes sit comfortably in the Cycladic landscape, and the efficiency of their layout, centered around the courtyard living space, streamlines daily life. Villa Mandra is informed by humble Cycladic tradition, enriched by natural materiality and inspired by contemporary summer living.

© Claus Brechenmacher & Reiner Baumann Photography
© Claus Brechenmacher & Reiner Baumann Photography

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Villa Mandra / K-Studio" 13 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/939449/villa-mandra-k-studio> ISSN 0719-8884
© Claus Brechenmacher & Reiner Baumann Photography

希腊观海别墅 Mandra / K-Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.