All
Projects
Products
Events
Competitions

Oasis House / Studio Kyze Arquitetura e Design

Oasis House / Studio Kyze Arquitetura e Design

© Manuel Sá © Manuel Sá © Manuel Sá © Manuel Sá + 21

Feira De Santana, Brazil
  • Architects: Studio Kyze
  • Area Area of this architecture project Area:  3337 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Manuel Sá
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Bruno Faucz, Emerson Borges, Luan Del Savio, Roberta Banqueri, Studio Saccaro, apthouse
  • Arquiteta Responsável: Kyze vasconcelos
  • Project Team: Kyze Vasconcelos, Daiane Freitas, Paloma Pinho, Leonardo Diniz
  • Landscape: Kyze vasconcelos
  • Colaborador: filippo rota
More Specs Less Specs
© Manuel Sá
© Manuel Sá

Text description provided by the architects. Just a few houses make up the gated community where the house is inserted.
Away from the most busy avenues in the city, it is dominated by a cozy silence and a well-wooded internal road. The differential of this interior project is certainly the affective component, noticeable in the client’s harmony with the different environments of the house.

© Manuel Sá
© Manuel Sá

The design program envisaged a radical interior renovation; in order to become a welcoming home, geared towards meetings and family life. Reviewing the use and materiality of the backyard, at the back of the house, was one of the strongest aspects of the project, in order to take the barycenter of the space to be on the limit between "inside" and "outside".

© Manuel Sá
© Manuel Sá
Second Floor Plan
Second Floor Plan
© Manuel Sá
© Manuel Sá

The dividing element is central to the design guidelines: a frame-like structure creates a two-sided frame, hosting a comfortable sofa on one side and a composition of tropical plants on the other, framed on the floor by a winding gardener. The project reviews the backyard use, with a tropical interpretation of the Italian concept of “cortile”, an attractive and eclectic paved empty space, with few essential elements: a hammock, a shower, a wooden bench.

© Manuel Sá
© Manuel Sá

The interaction between inside and outside is strengthened by the choice of continuity on the floor, with the use of a single cement tile for the entire renovation area, inside and outside.

© Manuel Sá
© Manuel Sá

This floor part dialogues with the white porcelain floor part, pre-existing maintained in the part of the living room opposite the backyard, which composes and enhances the space. The landscaping project is based on the solar study of the house, shade plants thrive from the division frame with the interior of the house to the floor, and newly planted half-shade climbing plants try to develop on the wall where the wood bench is supported. 

© Manuel Sá
© Manuel Sá

The network creates a concept of tropical living, offering possibilities of use and experience to the entire external space.The function of the kitchen is broken down into two different environments: the operational support, closed to the right of the entrance to the house, which already existed bef, and the wide and complete gourmet space integrated with the internal area of ​​the living room, in order to provide experiences and possibilities of experience again.

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Oasis House / Studio Kyze Arquitetura e Design" [Casa Oásis / Studio Kyze] 10 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/939067/oasis-house-studio-kyze-arquitetura-e-design/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.