Chengdu Quantum Project Exhibition Hall / Fanzhu Design

Chengdu Quantum Project Exhibition Hall / Fanzhu Design

Central axis of exhibition hall. Image © Yuan YanCentral axis of exhibition hall. Image © Yuan YanExhibition hall. Image © Yuan YanMovable wall in exhibition hall. Image © Yuan Yan+ 17

  • Interior Designers: Fanzhu Design
  • Area Area of this architecture project Area:  110
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Yuan Yan
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: 量力钢材
  • Architect In Charge:Zixun Zhong
  • Design Team:Zixun Zhong, Ling Li, Jieyuan Xue, Lin Liang
  • Client:Chengdu Quantum Mutual Entertainment Business Management Co., Ltd.
  • City:Chengdu
  • Country:China
More SpecsLess Specs
Central axis of exhibition hall. Image © Yuan Yan
Central axis of exhibition hall. Image © Yuan Yan

"CRRC" is the full name of CRRC Chengdu Locomotive and Rolling Stock Co., Ltd., also known as "Chengchang". The CRRC factory building was built and put into use in the 1950s, and the architectural form is a Chinese-Soviet eclectic style. The original intention of the project was to transform the front hall of the CRRC depot building to meet the display requirements of the regional plan, and then put it back into use.

Central axis of exhibition hall. Image © Yuan Yan
Central axis of exhibition hall. Image © Yuan Yan
Plan
Plan
Floating wall. Image © Yuan Yan
Floating wall. Image © Yuan Yan

For the architect, being able to participate in the design of an old building is an honored and special task. When you face a protected building that is more than sixty years old, it is like facing an old man who is over 60 years old. Broken tiles and cracked walls, like white hair and wrinkles, are marks of time. The design stepped in the repair and renewal process of this protected building with a humble attitude. Fashion, novelty, and trend are not the goals we pursue in design. All we want is to intervene less and achieve more.

Exhibition hall. Image © Yuan Yan
Exhibition hall. Image © Yuan Yan
Materials detail. Image © Yuan Yan
Materials detail. Image © Yuan Yan

The design adopts a protection strategy, maximizing the retention of the construction prototype of the 50’s. Newly built part keep a distance from the old, giving the original building the greatest respect, while forming a self-consistent design logic. The design was transformed into a series of construction measures: demolition, repair, dismantling, building beams and hanging walls. Demolition of walls, ceilings, doors and windows added to the original building during its use; Repair of damaged roofs, exterior doors and windows; Removal of dust from the original building beams, sanding with wood wax oil protection; Clear the plastering of the wall over the years, revealing the original gray wall when it was first completed; Steel rectangular tubes were set up as structural beams at the original ceiling keel holes, as structural support for local ceilings, wall ends, and lamp rails, and also as hidden wires Pipes; The hanging wall is the most important new element in the design. As the exhibition wall and background, it looks like a blank canvas after being cut out, wrapping the entire interior space clearly and freely. The hanging wall is separated from the original wall, the top is anchored on the steel beam, and the bottom is rooted on the buried beam on the surface of the newly built terrazzo floor. Entering the main exhibition hall, the hanging wall blocks the light from the windows and create a stable indoor light environment.

Exhibition hall arrangement. Image © Yuan Yan
Exhibition hall arrangement. Image © Yuan Yan
Floating wall. Image © Yuan Yan
Floating wall. Image © Yuan Yan

It was a pleasant design process. We are grateful for what we have done and also for what we have not done. When architects try to bravely let go of their self-expression and obsession, perhaps they can more easily meet the multiple unknown possibilities.

Facade at night. Image © Yuan Yan
Facade at night. Image © Yuan Yan

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:CRRC Area, North Erxianqiao Road, Chenghua District, Chengdu, Sichuan, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Chengdu Quantum Project Exhibition Hall / Fanzhu Design" 30 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/936304/chengdu-quantum-project-exhibition-hall-fanzhu-design> ISSN 0719-8884
Facade. Image © Yuan Yan

成都量子界项目展厅 / 凡筑设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.