Canvas House for co-living / Ministry of Design

Canvas House for co-living / Ministry of Design

© Edward Hendricks, CI&A Photography © Edward Hendricks, CI&A Photography © Edward Hendricks, CI&A Photography © Edward Hendricks, CI&A Photography + 20

  • Interior Designers: Ministry of Design
  • Area Area of this architecture project Area:  350
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Edward Hendricks, CI&A Photography
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Ikea, Chai’s Classic Home, Ecolinks, Emperor's Attic, Golden Teak, Hock Siong, Journey East, Junky Corner, Kang, O2 Plants Island Landscape and Nursery, P+ Capital, Royal Interior, Second Charm, Soul & Tables, Umbrosa, Vintage Palace
  • Architects: Ministry of Design
  • Design Team: Colin Seah, Kornpetch Chotipatoomwan (Nong), Yupadee Suvisith (Fai), Justin Lu, Zhang Hang
  • Developer: Figment, Fang Low, Gan Inn Siang
  • Painting: Reimage (furniture, artifacts, art) Ong Nga Renovation (walls, stairs)
  • General Contractor: Forte Resources
  • Electrician: Logic Engineering
More Specs Less Specs
© Edward Hendricks, CI&A Photography
© Edward Hendricks, CI&A Photography

Text description provided by the architects. Historic dwellings like conservation shop-houses are repositories of memories, with previous lives and a past of their own. Ministry of Design explores history and our relationship with the past, present and future through the concept of layers in Canvas House at Blair Road. Blurring the boundaries between space and object, MOD conceptually blanketed Canvas House with a layer of white that provides a canvas for the future, whilst revealing historical preservation in concentrated spots. The house rhythmically reveals parts of its past, with Shadows of old timber as well as Layers of revealed brick and intricate details of re-purposed and upcycled furniture. At the same time, MOD invites visitors to imagine a future with Dream, a text-based neon piece that the studio created, with a quote by Thomas Jefferson that encapsulates MOD’s approach to

Canvas House. The quote summarizes the attitude of the house; Colin explains, “it is a neutral white canvas for the future to be dreamt upon, rather than a wholesale homage to the past.”

© Edward Hendricks, CI&A Photography
© Edward Hendricks, CI&A Photography
Floor plans
Floor plans
© Edward Hendricks, CI&A Photography
© Edward Hendricks, CI&A Photography

1. The Brief and how MOD answered it - MOD has newly completed an all-white Canvas House for co-living, set in a heritage shophouse in Singapore along Blair Road. The developer (Figment) gave us a fixed budget and 4 months (design, sourcing & fitout) to re-imagine the interiors, with the aim of renting out the suites to expats for 3-12 month stays. Rentals start from S$3300 a month. The brief was to do something absolutely appealing to long-stay renters, and a way for this co-living shophouse to stand out. Faced with a tight budget and a tight timeline, alongside the desire for an overarching concept to underpin the moves, Colin and his team conceptualized the “Canvas House”: a. Painting the entire house in white, to provide a canvas for the future, MOD decided to focus on “upcycling” to meet both constraints. b. Majority of the tables, chairs, chests, mirrors, screens and vanity desks, were repurposed and given a new lease of life. c. To pay homage to the past, yet give it character for the future, MOD painted these pieces all white but carved out “playful peek-a-boo reveals” of vignettes on the decorative dragon or longevity vases, ceramic plates hung on the wall, and wooden screens, vanity dressers and chairs. Not only is this highly sustainable in terms of upcycling, it is also budget friendly, time-constraint friendly, and conceptually striking.

© Edward Hendricks, CI&A Photography
© Edward Hendricks, CI&A Photography
© Edward Hendricks, CI&A Photography
© Edward Hendricks, CI&A Photography

2. “I like the dreams of the future better than the history of the past” - Blurring the boundaries between space and object, MOD conceptually blanketed Canvas House with a layer of white that provides a canvas for the future, whilst revealing historical preservation in concentrated spots. P 02 Colin explains, “When it comes to adaptive reuse projects, the question is always the same, how do we tread the line between the past and the present? If one opts for the project to be just about preservation, it's as good as time standing still… which could be paralyzing and inhibiting. But at the same time, neither do we want to disregard history completely by creating something too foreign or novel. Our response was to layer over the existing history with a proverbial blank canvas whilst leaving choreographed glimpses into the past, blanketing both space and the furniture in it - allowing us to blur the inherent boundaries between past and present, object and space."

© Edward Hendricks, CI&A Photography
© Edward Hendricks, CI&A Photography

To present this spatially, MOD created a text-based neon art piece, featuring a quote by Thomas Jefferson that encapsulates MOD’s approach to Canvas House. The quote summarizes the attitude of the house, quoting Colin, “it is a neutral white canvas for the future to be dreamt upon, rather than a wholesale homage to the past.” Fabricated by The Signmakers, the quote is penned in a single-stroke white and red glass neon, and encased in an aluminum box measuring 1.4m x 2.2m x 0.1m.

© Edward Hendricks, CI&A Photography
© Edward Hendricks, CI&A Photography

3. Blurring the boundaries - In a sense, the white blurs the distinction between new and old; it also blurs the distinction between the spatial elements (e.g. walls, ceiling), and the objects that sit within it (e.g. the furniture and lights). With everything white, object/space dichotomy is blurred. The house becomes more whole rather than a space populated by objects and people that move in and out. That allows the people using the space, to truly activate the space, and be the prominent features instead of merely inhabiting space.

© Edward Hendricks, CI&A Photography
© Edward Hendricks, CI&A Photography

4. Layers and Shadows - Parts of the past are rhythmically revealed throughout the space, with Layers of revealed brick and intricate details of pre-owned furniture, and Shadows of old timber. This technique is applied to a variety of places, including round timber reveals on the stairs throughout the four-storey house, and playful peek-a-boo reveals of vignettes on decorative dragon or longevity vases, vintage ceramic plates hung on the wall, and wooden screens, vanity dressers and chairs. Historic details are preserved in a similarly conceptual fashion, where brick walls are revealed in concentrated circles. In the suites in particular, visitors will see “time shadows” cast by the beds, which reveals the underlay of the floor. Working with our builder, we marked out the outline of the afternoon-sun shadow and had the painter paint around this outline, allowing the mark of time to cast its mark on the ground.

© Edward Hendricks, CI&A Photography
© Edward Hendricks, CI&A Photography

5. Collaborating with artist Kang to design custom lights MOD collaborated with Kang, an artist who specializes in upcycling and working with fused plastic to craft fashion accessories, to produce his first series of lights. Part of MOD’s incubation program, Kang works from the MOD office to craft his materials. MOD collaborated with Kang to create 3 sets of  luminaries with fused plastic made from cling film, placed at the five-foot-way, the living and the atrium areas. Keeping to the theme of layers, the cling film was layered and then ironed and heated to create a waterproof, leathery material.

© Edward Hendricks, CI&A Photography
© Edward Hendricks, CI&A Photography

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 28 Blair Rd, Singapore

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Canvas House for co-living / Ministry of Design" 16 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/935471/canvas-house-for-co-living-ministry-of-design/> ISSN 0719-8884
© Edward Hendricks, CI&A Photography

纯白外籍公寓‘庐宅’ / Ministry of Design

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.