Pia's Villa / MMGS ARCHITECTS

Pia's Villa / MMGS ARCHITECTS

© Ramitha Watareka © Ramitha Watareka © Ramitha Watareka © Ramitha Watareka + 20

  • Architects: MMGS ARCHITECTS
  • Area Area of this architecture project Area:  2655 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Ramitha Watareka
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: VitrA, Sumith Nishantha, Vado Taps
  • Architect In Charge: Godridge Samuel
  • Project Architect: Chathurika Kulasinghe
  • Engineering: CLEF Consultants
  • Quantity Surveyor: Construction Cost Consultants
  • Construction: D.E.De Silva & Sons
  • Copy Writing : Zeenat Nadia Firdous
  • Landscape Contractor : Sarath Landscapes
  • Pool Contractor : Infinity Pools
More Specs Less Specs
© Ramitha Watareka
© Ramitha Watareka

Text description provided by the architects. Pia Nesensohn from Austria adopted Sri Lanka as her second home and found a 68 perch land with dense foliage opening out to ‘Madu Ganga’ to build her tropical villa. Set on a site sloping towards the river at its rear, this building follows a simple plan with a manipulation of cubic forms, rustic materials and the topography of the verdant green landscape. Madu ganga', located in the southern province of Sri Lanka, is a bio diverse river ecosystem rich in mangrove flora and fauna. The tropical climate brings in seasonal heavy rain showers and alternating periods of sunshine with lighter showers through the rest of the year.

© Ramitha Watareka
© Ramitha Watareka
Ground floor plan
Ground floor plan
© Ramitha Watareka
© Ramitha Watareka

Majority of the site is part of the riverside reservation and the building was designed on the available buildable land area with response to views of the river. A manipulation of form, openings and detailing, complemented by the use of natural and localized materials, the building is designed to be acclimatized to the local tropical climate. Rather than having the building on stilts, the building rests on ground, grounded and integrated with the natural slope of the site, designed to embrace its natural contours rather than contend against it, by means of retaining walls, ensuring minimal soil excavation and disturbance.

© Ramitha Watareka
© Ramitha Watareka

The architectural experience involves progression from an elevated level by descending progressively down towards the rear garden - descending physically, yet the architectural experience progressively elevating itself. A 'red gravel' cascading pathway allows the user to progress down the sloping land from the access road along the length of one of the rubble characteristic walls. The entrance doorway punctures its way through this rubble wall, to the living area, which in turn opens out to a linear pool, embellished by a cluster of ‘Diyapara’ plants that grow along fair-faced concrete retaining wall in a higher-level garden.

© Ramitha Watareka
© Ramitha Watareka
Elevation and section AA
Elevation and section AA
© Ramitha Watareka
© Ramitha Watareka

The living/dining area flanked between parallel sturdy walls finished in fair-faced rubble reveals itself out to vistas of Madu Ganga, framed by sparse areas of foliage on trees that line the banks of the river. The cut and polished cement floors of the living - dining area extend out beyond the designated space into the landscape, with its raised plinth adorned by lush green Peace Lilies (‘spathyphyllum’). Cantilevering outwards from the plane of the rubble walls, a fair-faced concrete cubic element encompassing two bedrooms with attached toilets, is punctured through the length facing views of the river, with center- pivoted louvered timber windows that serve multiple purposes- ventilation yet a climate buffer, a transitional in-built seating space and a fluid connection with nature.

© Ramitha Watareka
© Ramitha Watareka

The louvers allow light to filter through the slits, creating a play of light patterns that animate the floor throughout day. By night, flows out through openings , lighting up the lush green vegetation and reflecting on the pool, the subtleness and warmness of the lighting accentuating the rustic modern materials. Cantilevers act as overhangs, protecting the spaces beneath from tropical showers. An organic meandering form inspired by nature's curves demarcates the designed landscape from the natural, yet smoothly transitions through. Lighting effects amplify the lushness of the surrounding existing ‘Kos’(Jack tree- ‘Artocarpus Heterophyllus’) and ‘Kiri Palu’(‘Buchanania axillaris’) trees.

© Ramitha Watareka
© Ramitha Watareka

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Pia's Villa / MMGS ARCHITECTS" 24 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/934310/pias-villa-mmgs-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.