We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Bridge House / NOMO STUDIO

Bridge House / NOMO STUDIO

© Adrià Goula© Adrià Goula© Adrià Goula© Adrià Goula+ 22

Es Mercadal, Spain
  • Architects: NOMO STUDIO
  • Area Area of this architecture project Area:  3875 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Adrià Goula
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Cortizo, Roca, Tamiluz, Parex-Group
  • Lead Architects: Alicia Casals
  • Design Team:Karl Johan Nyqvist, Laura Guitart Noelia de la Red, Mario García, Marina Miró, Jordi Sarda, Maria Andanova
  • Client:Privado
  • Structure:BIS Structures
  • Collaborators:Juan Mora SA
  • City:Es Mercadal
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© Adrià Goula
© Adrià Goula

Text description provided by the architects. Bridge House is located in Coves Noves, a residential area in the north-east coast of Minorca island, Spain. Its generous plot of 2400sqm allows the dwelling to stretch horizontally to capture the surrounding’s best landscape views. At the same time, its rotating volumes create surprising interior spaces and never repeating outlooks. Based on the assembly of squared and pentagonal plans, these small polyhydric volumes stack and hover over the existing landscape with playful lightness. Their bridge-like composition gives the house its name. Breaking down the program into smaller units seemed a more respectful way to place a large program onto the site. The outer terraces and pool are designed as a direct extension of the indoor plan, following its same geometries and keeping the vast majority of the plot untouched.

© Adrià Goula
© Adrià Goula
Ground floor plan
Ground floor plan
© Adrià Goula
© Adrià Goula

This house has been thought primarily as a holiday house in Spain, where one spends most of the time outdoors enjoying the warm weather. Therefore, the very large porch of almost 100sqm, located under the hovering volumes, is conceived as the heart of the house, where large social gatherings take place. With the proximity of the pool and garden, and equipped with an outdoor kitchenette, one can enjoy the views in both directions, the sea to the front side, the forest to the back. A second porch on the first floor, in connection to the main kitchen, is meant for a more casual daily use. This space is also protected from neighbouring views and open to both sea and mountain views.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The program consists of an interconnected living and dining space and 5 bedrooms, one of them located independently as a guest pavilion. Common spaces are visually independent, however completely interlinked through open thresholds that create fluid circulations. The master bedroom on the first floor is connected with the living room and kitchen, thus functions as an apartment within the house. All other bedrooms are placed on the ground floor in direct connection to the garden and the pool. The bathrooms have been designed as open and bright spaces, with large floor-to-ceiling windows. Finally, a detached volume houses a garage, a laundry-room with a patio for hanging clothes and a large storage and installation room.

© Adrià Goula
© Adrià Goula
Sections
Sections
© Adrià Goula
© Adrià Goula

Bridge House’s all-white facade responds to Minorca’s historical tradition of white-washed walls and pitch-roofs in a continuous white veil. Following this local custom, we chose a continuous self-washable white plastered finishing for walls, roofs and soffits. Concealed gutters where carved out from the roofs planes in order to guarantee good maintenance of the facade. A horizontal stripe of 210cm height surrounds the house with an outer skin of white aluminium perforated sliding shutters. Along these stripes are located all the windows of the building. These shutters have a double function: on one hand, they protect from direct solar radiation without blocking the views from the inside. On the other hand, they give privacy and security, since seen from the outside, their mesh becomes opaque and they allow the house to be completely locked down. On the back side, where there are no openings, the shutters disappear; however, these stripes continue as two different facade roughnesses: a softer and a rougher grain for the plastered finishing. When the shutters are closed, the strong geometric volumes stand out as pure white shapes against the blue sky. The landscape elements, such as retaining walls, stairs and terraces were kept in exposed concrete to avoid blending into the white polyhedrons.

© Adrià Goula
© Adrià Goula
Elevations 02
Elevations 02
© Adrià Goula
© Adrià Goula

Several passive strategies were followed to guarantee the highest A-class energy efficiency level. A thick continuous outer insulation, flexible solar protection through sliding perforated shutters, large porches, high ceilings for cooling and low-emissive glass, amongst others. 

© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula

In contrast to the all-white abstract materiality of the facade, the choice of materials for the interiors was on purpose rather varied. Pitched roof ceilings were painted in pastel green to highlight the feeling of airiness of the 4m high spaces. Light birch wood was used in wardrobes, deep thresholds and kitchen closets to mark the different inclinations, always keeping a uniform finishing for each plane. The pavement is an in-situ casted rough terrazzo, made with no resin additives but by only polish a standard concrete until the grain is exposed. To protect the interior walls, a low white aluminium base creates a recessed slit, so that the concrete flows under it. White marble was used for bathroom and kitchen countertops and white mat 10x10 tiles with green joints in the shower walls.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The thoroughly customized illuminations were very relevant to the overall design. Only indirect light is used all around the house, except for the bathrooms. In this way, LED stripes hidden above the vertical walls brighten up the inclined green ceilings highlighting the generous clear height of the rooms. Stairs, wardrobes and kitchen are also lit up through concealed LED stripes. The decision of avoiding both wall and ceiling exposed fixtures, creates a soft atmosphere and gives protagonism to the high ceiling and the standing lamps. From the outside, the villa aims to keep a low-profile and is therefore illuminated only where required. Only the main access, is emphasized through wall-washing floor lights and a sculptural olive tree.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Bridge House / NOMO STUDIO" [Casa Puente / NOMO STUDIO] 27 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/933966/bridge-house-nomo-studio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.