Entreparotas House / Di Frenna Arquitectos

Entreparotas House / Di Frenna Arquitectos

© Lorena Darquea © Lorena Darquea © Lorena Darquea © Lorena Darquea + 32

Colima, Mexico
  • Architects: Di Frenna Arquitectos
  • Area Area of this architecture project Area:  568
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Lorena Darquea
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Lumion, Lafarge Holcim, Adobe Systems, ESTEVEZ, Google, Grupo Arca, Helvex, Hunter Douglas Perú, Marmoletti /, Modul Studio, TRAMEVI, Tecnolite
  • Lead Architect: Matia Di Frenna Müller, Mariana De la Mora
  • Engineering: Juan Guardado
More Specs Less Specs
© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

Text description provided by the architects. Entreparotas house is a project which allows its users to live in a constant relation with nature, therefore the premise of choosing a site that would enhance the relevance of the existing flora and a small stream that passes through the terrain. A tropical vegetation, where the parotas and fig trees stand out, generates a jungle atmosphere that made the design concept possible.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

Imposing concrete volumes that understood the site’s topography, were placed in a studied way, generating a series of paths to wander around the house. The created routes, always grant the vegetation to pop out and allow the user to discover the residence.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea
Upper Floor Plan
Upper Floor Plan
© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

Selected materials play with a range of neutral and stone-like colors which interpret the essence of a lost ruin in the middle of the jungle, where architecture takes a step back to praise what happens on the outside and also dignifies and favors its components to acquire a perceptible richness as it ages along with the environment.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea
Elevation
Elevation
© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

Light, wind and rain are elements that surround continuously the building, the perforation of big volumes with windows from floor to ceiling, allow the crossing of small gardens which constantly embrace the house.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea
Section
Section
© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

Downstairs the project harbors the heart of the residence; both living and dining rooms are opened completely with a double height ceiling, which resembles a crystal box that intersects the main axis and blurs the boundaries between inside and outside, providing natural lightning to all the spaces, which are connected through stairs that once again bet for enjoyable passages, with the terrace.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

This last one diverges from the rest of the program surrounded by alternated water bodies that reward a closer contact with the garden, and also accommodates a rooftop which you access through a light structured stair to enjoy a moment of sightseeing.

The upper level, hosts the most private zones. Walking through the stairs that are placed in the center of the house, to continue with the idea of the importance of light and the direct connection with the context, you reach an elongated corridor whose perspective is extended with the double height of the ground floor which distributes to the bedrooms.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

The proposed structure solved the possibility of large cantilevers and free wall spaces, that could be perceived completely open toward the back facade. This is how a mixed structure of concrete and steel was chosen and achieved a perfect blend with artisan work in stone walls and parota woodwork.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Entreparotas House / Di Frenna Arquitectos" [Casa Entreparotas / Di Frenna Arquitectos] 27 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/933624/entreparotas-house-di-frenna-arquitectos/> ISSN 0719-8884
© Lorena Darquea

墨西哥‘雨林别墅’ / Di Frenna Arquitectos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.