Nest House / QBi Corp.

Nest House / QBi Corp.

© Quang Dam© Quang Dam© Quang Dam© Quang Dam+ 41

  • Architects: QBi Corp.
  • Area Area of this architecture project Area:  260
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Quang Dam
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Dulux, Panasonic, Toto, Acor, Bach Thang Interior, Huy Cuong Furniture, Royal Home Fan
  • Architect In Charge:Tran Le Quoc Binh, Nguyen Duong Minh Nhat
  • Landscape:Vuon Kieng Co La
  • Structure:CPT cons.
  • Lighting:TCAS the Art of Lighting
  • Country:Vietnam
More SpecsLess Specs
© Quang Dam
© Quang Dam

Text description provided by the architects. The owners' big family have recently moved from Northern to Southern Vietnam. They host family and friends get-togethers at their house every month with hundreds of people coming as a family tradition. His house became too small for such events. Being built on a 260 sqm lot, this "get-together" house was designed in a unique way to open up the ground floor, living space and worship area to nature.

© Quang Dam
© Quang Dam
Ground floor plan
Ground floor plan
© Quang Dam
© Quang Dam

Two guest bungalow type bedrooms are hung above the open space like 2 bird nests. These nests rest there in a comfortable setting like in a resort. The house is delightful with flows of nature and sunlight coming through. Looking over the living room is a big garden, a corner of worship space, where sunlight goes through to colorful glass panels, create a sense of serenity. 

© Quang Dam
© Quang Dam
© Quang Dam
© Quang Dam

The main purpose of this place is for family traditions and events like ancestor worship cult and family-and-friend bonding. Throughout the concept development, the idea of a "banqueting house" was formed. The banqueting house is arranged as a long-house, a type of long, proportionately narrow, single-room building built by ethnic minority houses in the Central Highlands of Vietnam Rooms are built with reclaimed wood; partitions have motifs from the walls of ethnic minority houses. The two rooms are like two bird nests that open up sun and wind gaps and floating green patches. The ground is open space, no door, now wall, surrounded with greenery. The whole ground space is in direct contact with the sun and rain every day.

© Quang Dam
© Quang Dam

With this space arrangement, the owners enjoy greeting the morning and sweeping the yard, watering the plants... things that the previous owners have never thought they would do with much joy, now gradually become a kind of ritual. The open ground floor becomes a versatile space. It is not only a place for ancestor worship cult but also a playground for children, family and friend; every afternoon the owner has his friends come to play ping-pong with; in the evening some friends come and share a drink.

© Quang Dam
© Quang Dam
Section A
Section A
Section E
Section E
© Quang Dam
© Quang Dam

After a while, the owners don’t refer the house as a "banqueting house" anymore. They now call it "my home" and proudly said: “My home is very bright in the morning, we are thinking of moving in here. Ah, so nice, and ancestors have enough room to welcome all their children this Tet” (traditional Lunar New Year holiday in Vietnam).

© Quang Dam
© Quang Dam

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Nest House / QBi Corp." 07 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/933354/nest-house-qbi-corp> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.