Asagaya Light Eco House / KH Architects

Asagaya Light Eco House / KH Architects

© Naoomi Kurozumi© Naoomi Kurozumi© Naoomi Kurozumi© Naoomi Kurozumi+ 28

Suginami City, Japan
  • Architects: KH Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  103
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Naoomi Kurozumi
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Panasonic, YKK AP, LIXIL , Tanita, Woodone
  • Architect In Charge:Kentaro Hayashi
  • Structural Engineer:Shin’itsu Hiraoka
  • Real Estate Consultant:Souzou-kei Real estate corporation
  • Contractor :Kishin corporation
More SpecsLess Specs
© Naoomi Kurozumi
© Naoomi Kurozumi

Text description provided by the architects. This house is a three-story wooden house located in a residential area near the center part of Tokyo. The client is a couple working together, and they requested a space where they could spend a relaxing in holiday. In addition, high air tightness and high heat insulation specifications were required so that the entire three-story space could be used without the stress of temperature differences.

© Naoomi Kurozumi
© Naoomi Kurozumi
Ground floor plan
Ground floor plan
Section 01
Section 01
© Naoomi Kurozumi
© Naoomi Kurozumi

Based on these requests and the shape of the long and narrow site, a light court was set up in the center of the site, and rooms were arranged on the left and right sides of a light court. The use of eco-technologies such as high insulation resin sashes, additional insulation, and a ventilation system for total heat exchange ensure high insulation performance. In addition, we aimed for a cozy living space by using wood finishes in each part of the house while considering fire proof regulations.

© Naoomi Kurozumi
© Naoomi Kurozumi
© Naoomi Kurozumi
© Naoomi Kurozumi

Generally, in urban houses built in Japanese urban areas, the area and dimensions of each part are limited due to laws and regulations such as diagonal line restrictions, floor area ratios, fire resistance, etc., and it is often difficult to adopt various eco technologies.

© Naoomi Kurozumi
© Naoomi Kurozumi

In this house, we aimed to become an eco-house with a good balance between design and performance by utilizing a light court and a void to allow wind, light and heat to pass through, without relying too much on equipment specifications. As a whole, it is a light performance eco-house and has a light court, so we named it “Asagaya Light Eco House”.

© Naoomi Kurozumi
© Naoomi Kurozumi

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Asagaya Light Eco House / KH Architects" 04 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/933144/asagaya-light-eco-house-kh-architects> ISSN 0719-8884
© Naoomi Kurozumi

东京轻巧/光明的生态住宅 / KH Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.