All
Projects
Products
Events
Competitions

Javett Art Centre / Mathews + Associates Architects

Javett Art Centre / Mathews + Associates Architects

© David Southwood © Alet Pretorius © Alet Pretorius © Alet Pretorius + 32

  • Architect In Charge: Pieter Mathews, Liam Purnell
  • Design Team: Carla Spies, Jannes Hattingh, Eunese Beukes
  • Client: University of Pretoria
  • Structural + Civil Engineers: AECOM
  • Mechanical And Electrical: Royal Haskoning DHV
  • Electronic Engineers: Delport Du Preez
  • Traffic Engineers: EDS Engineers
  • Facade And Landscaping Engineers: Francois Ellis Engineers
  • Landscape : GreenINC
  • Acoustic Consultants: Linspace
  • Lighting Specialist : Pamboukian Lighting
  • Quantity Surveyors: Schoombie Hartmann Quantity Surveyors
More Specs Less Specs
© David Southwood
© David Southwood

Text description provided by the architects. South Africa’s crown jewels have found a permanent home: the collection of gold artifacts from the Mapungubwe civilization dating from the 11th-12th century is now on permanent display in an architectural concrete mountain mimicking the landscape in which these jewels rested for centuries prior to their discovery.

© Jan Hugo
© Jan Hugo
Ground floor
Ground floor
© Alet Pretorius
© Alet Pretorius

The multi-faceted, off-shutter concrete vault, which was built solely for the purpose of keeping these treasures safe, is arranged internally to reflect the social hierarchy of traditional African societies. The artifacts housed on the top floor of the vault are from the Mapungubwe collection, while the level below has a collection of West African gold artifacts from a later period. The interior of the vault is a dark cave-like space in which the golden objects glow. 

© Pieter Mathews
© Pieter Mathews

The concrete shell structure has become a landmark in Pretoria, the administrative capital of South Africa, and the new public face of the University of Pretoria. This abstracted mountain is nestled between nine other galleries exhibiting contemporary South African art, a restaurant and auditorium. The building complex includes a bridge gallery which spans a busy road transecting two parts of the campus.

© David Southwood
© David Southwood

Intricate urban conditions resulted in many challenges for the design team: the building spanning the road had to be constructed with minimal traffic interruptions, construction took place in close proximity to existing heritage structures and landscapes, and academic departments were in full use on all sides of the construction site throughout the process.

© David Southwood
© David Southwood

The bridge walkway is screened with patterned concrete panels. The penetrations of the panels are a graphic interpretation of the designs on Shweshwe cloth, a traditional South African textile still popular in contemporary society. The fabric, a result of many cultural influences, is a metaphor for the coming together of South Africa’s diverse cultural groupings. By day, this pattern is cast in shadows across the bridge walkway and by night it is lit up from within and projected outwardly.

© David Southwood
© David Southwood
East elevation
East elevation
Section 01
Section 01
© Alet Pretorius
© Alet Pretorius

In addition to the intangible context of the project, the physical conditions and the heritage of the site had to be taken into account. The orientation of the bridge was dictated by the historic Tukkie-lane which was the main axis around which the campus developed. The bridge touches down on what was the entrance to the University many years ago. It was positioned to strengthen the axis and its triangular, thin concrete roof provides a new focal culmination point as a reinterpretation of the old entrance.

© Alet Pretorius
© Alet Pretorius

Central to the design of the building complex was the introduction of four open squares which allow the new structures to converse with existing buildings on site. Each offer a different experience, whether inviting the public or providing shared amenities to previously separated academic departments. The center enriches the cultural landscape of the city and celebrates our rich past and contemporary creatives on an international stage. Through the unification and reactivation of the university campus and this part of the city, the Javett Art Centre at the University of Pretoria is a valuable addition to Pretoria’s skyline.

© Pieter Mathews
© Pieter Mathews

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Pretoria, South Africa

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Javett Art Centre / Mathews + Associates Architects" 03 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/933065/javett-art-centre-mathews-plus-associates-architects/> ISSN 0719-8884
© David Southwood

Javett艺术中心,镂空混凝土立面 / Mathews + Associates Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.