Fade to Green / HYLA Architects

Fade to Green / HYLA Architects

© Derek Swalwell © Derek Swalwell © Derek Swalwell © Derek Swalwell + 23

  • Architect In Charge: Han Loke Kwang
  • Design Team: Chong Wen Jin, Thomas Ong
  • Engineering: GCE Consulting Engineers
  • Landscape: Nyee Phoe Flower Garden Pte Ltd
  • Main Contractor: Emma Groups Construction Pte Ltd
  • Interior: HYLA Architects, Unique Home Design & Construction Pte Ltd
More Specs Less Specs
© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Text description provided by the architects. Sited within the tropical heritage surrounding of the botanic gardens, the house was designed with the narrative of nature and its relationship with architecture. Building around the inhabitant's experience, the house blurs spatial boundaries to orchestrate light and environment into daily life.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell
Ground and First Floor Plans
Ground and First Floor Plans
Elevations
Elevations
© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Timber was the natural choice of material for this house, the crafted array of timber strips that form the screen around the house, vary in density to provide privacy where needed, yet diminish towards the top purposefully to allow plants to thrive. The specific selection of Kebony, a treated timber product from Norway, was chosen for its natural graying characteristic which further builds on this narrative of celebrating the natural in architecture.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

The house is green not only in design and spirit, but also in its operation. It comes equipped with a rainwater harvester and solar panels on the roof top that sustains everyday needs yet tread lightly on the environment. Contrary to resisting the elements of nature, the house pursues this idea of when the building stops, nature takes over.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

The house is a semi-detached house for a family with 3 growing children with 4 bedrooms on the 2nd level and the master suite fully occupying the 3rd and topmost level. In here the spaces are set back from the boundary, with a continuous layer of landscaping surrounding the rooms. The plants have completely taken over the periphery of the space, providing a lush green foliage as if saying that we can co-exist with nature if we provide a sympathetic framework.  

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Fade to Green / HYLA Architects" 24 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/932417/fade-to-green-hyla-architects/> ISSN 0719-8884
© Derek Swalwell

隐入绿林的别墅 / HYLA Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.