Conexidade Installation / Estúdio Chão

Conexidade Installation / Estúdio Chão

© Diego Padilha© Diego Padilha© Diego Padilha© Renato Mangolin+ 29

  • Lead Architects:Adriano Carneiro Mendonça & Antonio Pedro Coutinho + Antoine Olivier
  • Project Design And Development:Estúdio Chão + Antoine Olivier
  • Project Team:Flávia Castro, Jacqueline dos Prazeres, Laís Antunes, Luiza Peixoto
  • Realization:RDN_Rio de Negócios, Diogo Castelão
  • Structural Project/Structure Rental:Layher, Eliseu Lopes, Peter Coito
  • Structure Contractor:Prumoflex Engenharia, Janaim Fonseca, Rogério Custódio
  • Light Design:Companhia da Luz, Gabriel Farinon, César de Ramires
  • Scenography Contractor:Pdvex
More SpecsLess Specs
© Renato Mangolin
© Renato Mangolin

Text description provided by the architects. Estúdio Chão has been invited to conceive and imagine an urban occupation for the Conexidade occupation in Praça XV square, famous for its cultural heritage in the center of Rio de Janeiro. The square was occupied throughout a weekend by an intense program of cultural and educational activities in the fields of art, sport, and technology. The occupation, conceived in close collaboration with architecture, became a festival in which public space and urban culture served as a nexus for programming.

© Renato Mangolin
© Renato Mangolin

Aiming at sheltering the great diversity and simultaneity of actions, and at the same time operating in dialogue with the privileged urban situation, the architecture was conceived as an ephemeral citadel superimposed on the square, its flows and its landmarks - Paço Imperial, Master Valentin Fountain, Ferry Station, and the Olympic Boulevard. A new layer of uses and flows that, for two days, re-presented the square, opening new avenues and perspectives, enhancing pre-existing occupations - such as the Skateboard Collective XV - and revealing possible new relationships on a more human scale of proximity.

© Diego Padilha
© Diego Padilha
General Floor Plan
General Floor Plan
© Renato Mangolin
© Renato Mangolin

A counterpoint to the routine occupations of events in this and other city squares, often invasive and unaware of urban singularities. The various structures, all in scaffolding structure, were designed to house the diversity of activities such as concerts, lectures, workshops, street performances, and skateboarding. Thus, they also served as formal and constructive experimentation from a narrow range of components that underscore their ephemeral character. Lightweight overlays and closures such as the greenhouse shading screens were designed to soften the strong summer sun while enhancing the strong language of the support structure(scaffolding).

© Diego Padilha
© Diego Padilha

The same system was used as a support for furniture and meetings, living and play areas. Without any separation of ambiance, climate or floor, each space was designed as an invitation to enjoy and celebrate being in the square. In times of discredit and political marginalization of the public space, the Conexidade occupation serves as a potent catalyst for encounters of urban life.
A collective expression of the street, about the street, in the street.

© Renato Mangolin
© Renato Mangolin

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Praça Quinze de Novembro - Centro, Rio de Janeiro - State of Rio de Janeiro, 20010, Brazil

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Conexidade Installation / Estúdio Chão" [Ocupação Conexidade / Estúdio Chão] 19 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/932056/conexidade-installation-estudio-chao> ISSN 0719-8884
© Renato Mangolin

里约‘连接’装置,彩色脚手架与吊篮提供市民空间 / Estúdio Chão

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.