We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House Morkel / Neo Architects

House Morkel / Neo Architects

© Eddy Fournier© Eddy Fournier© Eddy Fournier© Eddy Fournier+ 21

Silver Lakes Golf Estate, South Africa
  • Clients:International Cricket star, Albie Morkel
  • Landscape:Owner
  • City:Silver Lakes Golf Estate
  • Country:South Africa
More SpecsLess Specs
© Eddy Fournier
© Eddy Fournier

Text description provided by the architects. House Morkel is a contemporary farm style house designed, according to the clients brief, to be true to its use of different raw materials and provides different open spaces for entertainment and comfortable living. Set in between dated Tuscan “styled” houses this house speaks the language of the vernacular climate with a central roof garden over a covered patio, protected from the weather yet opening up towards the garden and swimming pool.

© Eddy Fournier
© Eddy Fournier
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Eddy Fournier
© Eddy Fournier

The roof garden provides a well-insulated entertainment area and softens the structure with landscaping elevated from ground level to the floor above.The bedrooms overlook this roof garden for a tranquil bushveld effect. Throughout the design, internal vistas were created to experience the landscaping and external areas to give the house an airy and light feel.

© Eddy Fournier
© Eddy Fournier
Sections
Sections
© Eddy Fournier
© Eddy Fournier

The front door is on an axis defined by a wooden deck that extends from the front door straight through the house to a green wall outside. The open plan kitchen and dining room have views to both the entertainment patio with swimming pool and the boma, a client request for socializing around a campfire.

© Eddy Fournier
© Eddy Fournier

The high rock cladded wall at the boma is a reoccurring detail on the street elevation. In this case the rock wall provides privacy to the main entertainment area from the street as privacy was also an important factor in the design.The entrance courtyard, privately tucked away from the street view, is a play area for the kids and creates a covered approach, by means of the extended roof garden, to the foyer. This design proofs that contextual and vernacular architecture is achievable and greater success for comfortable living even in estates where the norm is to conform to inappropriate adapted foreign styles of architecture.

© Eddy Fournier
© Eddy Fournier

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House Morkel / Neo Architects" 16 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/931987/house-morkel-neo-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.