We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Castanhas de Caju Extension / Estudio Flume

Castanhas de Caju Extension / Estudio Flume

Cortesia de Estudio FlumeCortesia de Estudio FlumeCortesia de Estudio FlumeCortesia de Estudio Flume+ 20

  • Arquitetos: Estudio Flume
  • Area Area of this architecture project Area:  106
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Lead Architects: Christian Teshirogi, Noelia Monteiro
More SpecsLess Specs
Cortesia de Estudio Flume
Cortesia de Estudio Flume

Text description provided by the architects. The project is located in Nova Vida, a small community in Bom Jesus das Selvas in the state of Maranhao in Brazil. It consists of the refurbishment and extension of a small house into the headquarters of the newly formed coconut producers cooperative. It is also the meeting point for the community. The proposal was developed with the community and considered traditional construction techniques and materials. It incorporates low cost passive thermal control strategies specific for tropical weather such as perforated bricks and ‘brise-soleil’ pivot doors. The tight budget and construction deadlines lead us to reuse as much as the existing building as possible and to introduce a limited palette of materials. Hence the use the ceramic bricks and traditional bricklaying techniques. The insights from Eliane, Francisca, Maria, Rita, Leudiane, Solange and Nacely on the cooperative work flows were key to developing a space distribution strategy for building.

Cortesia de Estudio Flume
Cortesia de Estudio Flume
Cortesia de Estudio Flume
Cortesia de Estudio Flume
Isometric
Isometric

The lack of public spaces in the town motivated us to introduce facilities like the sunroom and concrete bench on the facade. These non-prescribed spaces invite the community to meet. The internal courtyard located between the coconut cooking and breaking areas articulates the plan. This open space is used as both meeting space and sun-drying area. The courtyard enclosing walls made of hollow ceramic bricks laid horizontally allow for cross ventilation, light and views out and into the room. Permaculture principles were incorporated into the project because it is inserted in a region that has no sewage system or constant supply of potable water. The building has rainwater collection so that farmers can manage their water resources during the dry season; Septic tank biodigester for sewage treatment and banana circle to filter gray waters. These systems require maintenance encouraging the community awareness of available resources. Direct contact with these economic techniques also allows them to be disseminated and recycled in the community.

Cortesia de Estudio Flume
Cortesia de Estudio Flume
Cortesia de Estudio Flume
Cortesia de Estudio Flume

This project is part of a wider plan for renovation works for small cooperatives and associations in the interior Maranhão and Pará states, in the north and northeast of Brazil. In a country with enormous continental diversity and cultural richness, this project represents the opportunity to defend some sense of social justice, to ensure job security, comfort in the routine of a group of women. This was an opportunity to work with those who produce food on a small scale and with respect for the environment and, in the end, these products are eaten in the big cities. The women's group worked in a rented space. Therefore the possibility of acquiring their own headquarters meant the opportunity to work in a space designed specifically for their needs. The new headquarters had to be built as soon as possible due to logistics and construction costs in a region far from consolidated urban centers. All these variables that we incorporate into the design and construction process meant a challenge, a great learning process that undoubtedly influences the way we think architecture.

Cortesia de Estudio Flume
Cortesia de Estudio Flume

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Nova Vida, Bom Jesus das Selvas - MA, 65395-000, Brazil

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Castanhas de Caju Extension / Estudio Flume" [Sede Castanhas de Caju / Estudio Flume] 07 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/931334/castanhas-de-caju-extension-estudio-flume> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.