All
Projects
Products
Events
Competitions

Community Cultural Center, Series Projects of Xiaoshi Village Overall Planning / Studio Dali Architects

Community Cultural Center, Series Projects of Xiaoshi Village Overall Planning / Studio Dali Architects

A small square connected to the secondary entrance. Image © Lian He Outdoor platform on the second floor at west side. Image © Lian He Residents naturally gather togerther under the roof in summer. Image © Lian He Tall and dense bamboos grow out from the courtyard to the roof. Image © Lian He + 24

Chengdu, China
  • Design Principal: Ye Li
  • Project Leader/Project Architect: Ye Li
  • Design Team: Miao Zhang, Zhi Wang, Ye Yue, Xianming Zeng, Qian He(Intern)
  • Structure Consultant: Jingtao Zhao
  • M&E Consultant: Yingming Guo
  • Organizing Consultant: Helu Huang
  • Planning Consultant: Huan Wu
  • Community Building Consultant: Fufei Yue
  • Construction Service: Ye Yue, Xianming Zeng, Xun Zhang, Lijun Yang
  • Media Consultant: Freda Yu (Atelier Yú)
  • Client: Cummunity Committee of Xiaoshi Village
  • Cost: 930,000 RMB
More Specs Less Specs
A small square connected to the secondary entrance. Image © Lian He
A small square connected to the secondary entrance. Image © Lian He

Text description provided by the architects. In 2017, we were invited by the village secretary to do an overall planning and a series of architectural design of Xiaoshi Village in Pengzhou, Sichuan Province. Just like other rebuilt villages after the earthquake, XIaoshi Village is facing the same difficulty in reidentifying itself with monotonous residential buildings, simple brick-concrete architecture along the street and hollowing rural community.

Aerial view of Xiaoshi Village. Image © Lian He
Aerial view of Xiaoshi Village. Image © Lian He
Aerial view of the platform on the second floor. Image © Lian He
Aerial view of the platform on the second floor. Image © Lian He

Overcast weather dominates the weather in Sichuan area with quite plenty annual rainfall, which make local people enjoy outdoor activities in open spaces with proper shadings. To live in harmony with the natural environment, traditional local architecture usually has a pitched roof and open corridors, where locates people’s local common life. We observed the destroy of traditional form of spaces and local lifestyle caused by modern fast-built architecture and tried to answer retain the quality of space and common lifestyle in future communities?

Outdoor platform on the second floor at west side. Image © Lian He
Outdoor platform on the second floor at west side. Image © Lian He

Our instinct idea is to do soft improvement from the aspect of space: build one tile roof to contain all the activities, which will attract people to go out and interact, and also connect the poetic tradition with interlinked future community. A new identity of ‘Live Together under One Roof’ is then created and will gradually incubate a model rural community for the future.

Fencing along the street. Image © Lian He
Fencing along the street. Image © Lian He
Stone steps connect to the compound of Cultural Center. Image © Lian He
Stone steps connect to the compound of Cultural Center. Image © Lian He

The Community Cultural Center is our first architectural experiment. Located at the heart of XIaoshi Village, the building compound contains multiple common programs including: Day Care Center, Rural Clinic, Night School, Gym, ‘Loyalty and Filial Piety’ Cultural Exhibition Hall and etc., which is a perfect start to test out our ideal mode of future common space.

details
details
Main entrance along the street. Image © Lian He
Main entrance along the street. Image © Lian He

The featured design of our Cultural Center is a hip roof to cover the whole site and lead the development of structure, materials, details and programs. Responding to four separated auxiliary spaces on first floor, we place one open courtyard each on four sides of the roof for natural access under the eave. Tall and dense bamboos planted in these courtyards form a characteristic landscape for the main space on first floor and other rooms on second floor.

Residents naturally gather togerther under the roof in summer. Image © Lian He
Residents naturally gather togerther under the roof in summer. Image © Lian He
Tall and dense bamboos grow out from the courtyard to the roof. Image © Lian He
Tall and dense bamboos grow out from the courtyard to the roof. Image © Lian He

We apply the combination of concrete beam and steel beam to realize the 8-meter-long cantilever of the roof; use treated bamboo as the material for ceiling to create a warm feeling of interior scale and subtle refractions of light. While at the outside, the exterior wall is coated with black rustic stone and the floor is polished with plain concrete, aiming to clarify the scale between the roof and people by clear but soft light. The scale and division of rustic-stone coating also indicate the pattern of bamboo joints, forming an interesting dialogue among natural, artificial and abstract bamboo, together with the courtyard landscape and interior ceiling.

Main entrance at east side. Image © Lian He
Main entrance at east side. Image © Lian He
Shaded corridor space with wide-spread roof. Image © Lian He
Shaded corridor space with wide-spread roof. Image © Lian He
Interior artificial bamboo ceiling. Image © Lian He
Interior artificial bamboo ceiling. Image © Lian He

After the complete of Community Cultural Center in 2018, we stay in the neighborhood and observe the experimental mode of common space ‘Live Together under One Roof’ for one year: this building compound is often the first choice for local activities and gradually becoming the iconic architecture of Xiaoshi Village. In our future plan of this rural community, the Center will trigger series design of interlinked roof spaces to integrate production and living, and will form our ideal mode of rural community in the end.

Night view of east side. Image © Lian He
Night view of east side. Image © Lian He

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Xiaoshi Village, Pengzhou, Sichuan Province, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Community Cultural Center, Series Projects of Xiaoshi Village Overall Planning / Studio Dali Architects" 07 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/931260/community-cultural-center-series-projects-of-xiaoshi-village-overall-planning-studio-dali-architects/> ISSN 0719-8884
Aerial view of the Cultural Center with new residential buildings at back. Image © Lian He

小石村文化大院及小石村整体规划 / 时地建筑工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.