We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Comprehensive Cultural Service Building / Zhubo Design

Comprehensive Cultural Service Building / Zhubo Design

© Xuetao ZhangOne Forest - Recognition of Public Space. Image © Xuetao Zhang© Xuetao ZhangOne Shadow - Permeability of Public Space. Image © Xuetao Zhang+ 53

  • Project Manager:Qi Wang, Xiaojuan Ye
  • Solution Team:Tao Tang, Zhiyun Feng, Zhangyao Zhou
  • Structure Design:Feng Xu, Sha Li, Limin Chen, Yuexing Wang, Kanghua Liang
  • Electrical Design:Jianbang Liao, Baijian Chen
  • Hvac Design:Hong Liu, Shenghua Lv, Jiushen Yang, Rigao Jiang
  • Water Supply & Drainage Design:Longgang Liang, Qihong Xiao, Yaotang Chen
  • Green Builidng Design:Chunyan Chen, Qian Wang
  • Perforated Panel Curtain Wall Design:Shenzhen Qianhai Dongjie Construction Industrial Design Co.Ltd.
  • Investor:Shenzhen Bainianchun Investment Development Co.Ltd
  • Investor Representative:Jianying Liu, Shulong Luo, Yanjuan Zhan
  • Receiver:Public Property Management Bureau of Bao’an District, Shenzhen
  • City:Shenzhen
  • Country:China
More SpecsLess Specs
© Xuetao Zhang
© Xuetao Zhang

Text description provided by the architects. Comprehensive Cultural Service Building is located in the west of the intersection of Guangzhou-Shenzhen Highway and Shangchuan Road in Bao’an District in Shenzhen. It integrates the comprehensive cultural activity center, the comprehensive community service center, the origin and the terminal stations. The origin and the terminal stations are on the first floor and the mezzanine. The community service center is on the second and the third floors, the comprehensive culturalactivity center is located from the third to the sixth floors. The outdoor activity venue is on the roof. The equipment room and the parking garages cover from the first to third basements.

One Forest - Recognition of Public Space. Image © Xuetao Zhang
One Forest - Recognition of Public Space. Image © Xuetao Zhang

One Box
Scarcity of Public Space: The land of Xin’an Street Comprehensive Cultural Service Building in Bao’an District is a squarish plot with an area of about 3300 square meters. Among them, about 2800 square meters are used for the origin and the terminal stations, which will have the closed management. Only about 500 square meters of the ground area are used as public activity spaces, including pedestrian walkways, community services and the entrance lobby of cultural activity centers. The narrow ground public space is not enough to satisfy the needs of all kinds of people, so we tack the origin and the terminal stations, the community comprehensive service center and the cultural activity center vertically in a box of no more than 24 square meters to create more public space in the vertical dimension.

One Box:Scarcity of Public Space:. Image © Xuetao Zhang
One Box:Scarcity of Public Space:. Image © Xuetao Zhang
One Forest - Recognition of Public Space. Image © Xuetao Zhang
One Forest - Recognition of Public Space. Image © Xuetao Zhang

One Corridor
Three-Dimensional Public Space: After putting the functional space into a square box, we consider how to integrate the city with the public space of the buildings. Therefore, we learn from Chinese garden paths and introduce a ramp corridor circling around the square box, which connects the urban public space, the origin and the terminal stations, the community comprehensive service center and the comprehensive cultural activity center into a three-dimensional public space at multiple elevations.

One Forest - Recognition of Public Space. Image © Xuetao Zhang
One Forest - Recognition of Public Space. Image © Xuetao Zhang
circulation
circulation

Blocks of Public Space: This corridor is not just a linear traffic space, but also should be given the open block space attribute. During the working period, it is used as an auxiliary traffic space to reach the community comprehensive service center and the cultural activity center; during the closed period, it is used independently as the public activity space for surrounding residents to stimulate various behaviors.

One Box:Scarcity of Public Space. Image © Xuetao Zhang
One Box:Scarcity of Public Space. Image © Xuetao Zhang
One Corridor  - Blocks of Public Space. Image © Xuetao Zhang
One Corridor - Blocks of Public Space. Image © Xuetao Zhang
One Shadow - Permeability of Public Space. Image © Xuetao Zhang
One Shadow - Permeability of Public Space. Image © Xuetao Zhang

One Shadow
Permeability of Public Space: The space combination of “one box + one corridor” presents a spatial interface both real and virtual, which is also open and closed, showing the transition from the indoor public space to the semi-outdoor public space, then to the urban public space. The sun shines on it and the crowd walk along, presenting film clips filled with scenes of urban life.

One Corridor  - Blocks of Public Space. Image © Xuetao Zhang
One Corridor - Blocks of Public Space. Image © Xuetao Zhang
One Shadow - Permeability of Public Space. Image © Xuetao Zhang
One Shadow - Permeability of Public Space. Image © Xuetao Zhang

One Forest
Recognition of Public Space: As a public building, the proper facade form helps to enhance its space recognition. The developed surface of the facade is paved with a 3D perforated board to form a “forest”, which intersects with the surrounding urban woods, making the building interact and integrate with the urban space. The double-layer structure of the 3D perforated plate and tempered laminated glass forms the unique recognition element on the internal and external spatial interfaces. At the same time, it acts as a noise reduction and solar shading system to help reduce the energy consumption of buildings.

One Box,One Corridor,One Shadow,One Forest,One building, One city……

One Shadow - Permeability of Public Space. Image © Xuetao Zhang
One Shadow - Permeability of Public Space. Image © Xuetao Zhang

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:5th Floor, Block B, Xuesong Building, Tairan No. 6th Road, Chegongmiao, Futian District, Shenzhen, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Comprehensive Cultural Service Building / Zhubo Design" 01 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/931077/comprehensive-cultural-service-building-zhubo-design> ISSN 0719-8884
One Corridor - Three-Dimensional Public Space. Image © Xuetao Zhang

深圳市宝安区新安街道综合文化服务大楼 / 筑博设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.