Arvore House / Candida Tabet Arquitetura

Arvore House / Candida Tabet Arquitetura

© Fran Parente © Fran Parente © Fran Parente © Fran Parente + 36

Atibaia, Brazil
  • Design De Interiores: Candida Tabet Arquitetura
  • General Contractor: Adilson Salvuchi
  • Electrical Engineering: Adilson Salvuchi
  • Concrete Structure: Benedicts
  • Hydraulic Engineering: Adilson Salvuchi
  • Frames: Fernando Travassos
  • Landscaping: Candida Tabet Arquitetura
  • Project Year: 2017
  • Land Area: 200.000m²
More Specs Less Specs
© Fran Parente
© Fran Parente

Text description provided by the architects. The Casa de Árvore Tree‘s House renovation project evolved from a small abandoned house, built in the 80s for a tenant, and its annexed shed. During the marginalized years of the house, its white walls served as canvases for the paintings of the owner´s daughter, then a young girl who later became an Arts School student. The design concept was to transform the existing house into a cozy weekend retreat for the woman who used to roam those walls and is now married with two children. 

© Fran Parente
© Fran Parente
Floor Plans
Floor Plans
© Fran Parente
© Fran Parente

The architecture intentionally kept the remaining paintings, requiring all interventions to preserve them. Most of these works date back to the year 2000. In order to further complement this wabi-sabi mood, our design focused on highlighting the concepts of time and nostalgia as a basis for the creative process. As a means of achieving this result, the volume composition was complemented by magically framing external natural light and including the stunning surrounding vegetation in the interior of the house.

© Fran Parente
© Fran Parente

The choice of materials had the purpose of representing Brazil’s rural aesthetics and implementing solutions typically used in those areas due to their great thermal performance. For example, mud-brick walls and pitched roofs built out of ceramic tiles. To some extent, materials were even vernacular as the primary substance for some of the walls were the rocks found in the soil lying underneath the site. All methods and techniques suggested by modern movements and trends were disregarded. 

© Fran Parente
© Fran Parente

Instead, we proposed tailor-made solutions to fit the spirit of the house and craftsmanship available. Through the implementation of unconventional elements and solutions, the house developed and matured to suit this new phase of the owner's life. The space was built to play endlessly, provoke emotions and contemplate deeply without boundaries - bringing out the joy of continuous discovery. The 300 square meters Casa da Árvore is situated in the mountainous region of Atibaia, approximately 80km from São Paulo. The house is comprised of five suites, living and dining rooms, washroom, terrace, kitchen, pantry, and laundry room, and was completed in 2019.

© Fran Parente
© Fran Parente
Sections
Sections
© Fran Parente
© Fran Parente

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Arvore House / Candida Tabet Arquitetura" [Casa da Árvore / Candida Tabet Arquitetura] 22 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/930640/arvore-house-candida-tabet-arquitetura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.