We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Ñasaindy House / ArquitecTava

Ñasaindy House / ArquitecTava

© Leonardo Méndez© Leonardo Méndez© Leonardo Méndez© Leonardo Méndez+ 27

  • Arquitectos: ArquitecTava
  • Area Area of this architecture project Area:  1550 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Leonardo Méndez
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Vectorworks, Cantera Amarilla, Carpintería Lovera, Cerámica el Triunfo, Debicki Aberturas, Mercoeste, Trimble Navigation
  • Lead Architects: Keiji Ishibashi
  • Design Team:Kevin Estepa, Giselle Montanholi, Mauricio Amarilla, Martín Villalba
  • City:Obligado
  • Country:Paraguay
More SpecsLess Specs
© Leonardo Méndez
© Leonardo Méndez

Text description provided by the architects. A construction made mostly with local resources in a reforestation land, a corner at the suburban area in Obligado city, with one of its sides on a vehicular street and another one on a projected street that works as a pedestrian cross zone next to a lagoon that reflects the landscape, where the house is located as a horizontal contrast to the vertical trees that fade the sunlight, and reveal the coming wind.

© Leonardo Méndez
© Leonardo Méndez

A wall made of basaltic stone, organizes 3 principal volumes, it also holds the slab and divides the main spaces and the serving ones, it organizes and hosts the functions. Built in a dry stone has required a huge effort to cut off the stones, in order to let the stones left overs being re-used to build the paved street, and the useless cutting discs were also re-used to build the main entrance door, getting ride of all kind of waste.

© Leonardo Méndez
© Leonardo Méndez
© Leonardo Méndez
© Leonardo Méndez

Due to the proximity between trees of the forest plantation, 7 eucalyptus trees had to be cut down, but they returned to the site as shutters, doors and furniture made in a carpentry 200m from the work place, making the impact mitigated by taking full advantage of the wood, discarding them from structural uses.

Plan
Plan

Water captured on the roofs is driven by the channel; which is the crowning of the stone wall, towards the ends of the house where it is filtered by decanters and fulfilling  2 large cistern walls of 1300 liters each, for use in the irrigation of the garden, service faucets and toilets.

© Leonardo Méndez
© Leonardo Méndez

The air and the air conditioning system of the main space, which in this case is the dining room, has its own alternative bioclimatic air conditioner system (Canadian well) that has an exterior outlet and a 35-meter linear serpentine under the room.

Longitudinal section
Longitudinal section

The fire also finds its place in the great stone wall, organizing and nucleating the area by locating it adjacently to the house, the grill and the kitchen.

© Leonardo Méndez
© Leonardo Méndez

Although the stone wall does a lot, or almost everything in the composition of the house (Form, Space, Function, Technology), the richness of it is in the atmosphere in the place, through the passing hours and the light; that gets in and out, as well as in the night shadows that the produced by moon in the spot occupied by the house.

© Leonardo Méndez
© Leonardo Méndez

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Ñasaindy House / ArquitecTava" [Casa Ñasaindy / ArquitecTava] 18 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/930106/nasaindy-house-arquitectava> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.