We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

MM House / Salvà Ortín Arquitectes

MM House / Salvà Ortín Arquitectes

© Pol Viladoms Claverol© Pol Viladoms Claverol© Pol Viladoms Claverol© Pol Viladoms Claverol+ 24

  • Area Area of this architecture project Area:  2906 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Pol Viladoms Claverol
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Living ceramics, Salvà Llull CB, Stoa Bamboo
  • Lead Architects: Catalina Salvà Matas, Hector Ortín Isern
  • Design Team:Catalina Salvà Matas, Hector Ortín Isern
  • Structure:Ma+Sa consultoria
  • Quantity Surveyor:Carme Aguiló Mora
  • Construction:Dayrom Proyectos y Construcciones
  • City:Pina
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© Pol Viladoms Claverol
© Pol Viladoms Claverol

Text description provided by the architects. The proposal for the housing is born from the spaces and from its connection, understanding that the daily activity of the house overlaps and mixes different rooms. The dining room is considered, in double space, as the central and main space of the house. The condition of centrality will mean connecting to the majority of uses, thus articulating the living room, access to the kitchen, stairs to the first floor, the terrace on the main façade and the hall. In the same way, on the first floor the double space of the dining room organizes access to the two upper rooms and offers a study area.

© Pol Viladoms Claverol
© Pol Viladoms Claverol
© Pol Viladoms Claverol
© Pol Viladoms Claverol

The existing vegetation on the plot is intended to be incorporated inside the house by a strong internal-external relationship through the control of visuals in order to focus and frame certain interesting panoramas, such as the view of the Serra de Tramuntana or the interior visuals of the same plot, and working these visuals with large openings that introduce the landscape as an image of the house. Given the privacy premise, very important, these openings are made mostly in the back of the house, coinciding with the good views. The relationship with the neighborhoods has been minimized, placing just a few openings towards them.

Ground floor plan / 1st floor plan
Ground floor plan / 1st floor plan
Section 01
Section 01

The structure of the house will be seen in all cases and will characterize the image of the interior spaces explaining the constructive system used,  which will have also have a direct response in the generation of spaces and the determination of pavements. The structure is defined with loading walls and slabs made of wooden beams and hollow tiles made of marès stone, supported by T or L shaped reinforced concrete beams.

© Pol Viladoms Claverol
© Pol Viladoms Claverol

The terraces linked to the house are considered as an extension of this one, emphasizing the idea of the interior-exterior relationship sought in the project.

© Pol Viladoms Claverol
© Pol Viladoms Claverol

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "MM House / Salvà Ortín Arquitectes" [Casa MM / Salvà Ortín Arquitectes] 17 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/930089/mm-house-salva-ortin-arquitectes> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.