All
Projects
Products
Events
Competitions

Photocatalytic Cave / Amezcua

Photocatalytic Cave / Amezcua

© Jaime Navarro © Jaime Navarro © Jaime Navarro © Jaime Navarro + 27

Ciudad de México, Mexico
  • Architects: Amezcua
  • Area Area of this architecture project Area: 70.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2018
  • Photographs Photographs: Jaime Navarro
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Adobe, Autodesk, Comex, Light Moxion, Listone Giordano, Porcelanosa, Stylus Audio & Video, Taller Tornel, Teka, Trimble, URREA
  • Design Team: Gabriela Mosqueda, Aarón Rivera, Rodrigo Lugo, Miguel González, Saraí Cházaro, Víctor Cruz, María García, Mauricio Miranda, Julio Amezcua.
  • Developer: MM Desarrollos
  • Manufacturing, Thermoforming And Installation: Embodied
  • Interior Lightning: Luz en Arquitectura
  • Exterior Lightning: Light Moxion
More Specs Less Specs
© Jaime Navarro
© Jaime Navarro

Text description provided by the architects. The Photocatalytic Cave is located 12 meters below a house in the upper part of a hill, to the west of Mexico City, an area where it’s common to find caves created decades ago, to extract sand as a building material. To make use of this natural hollow, the project was carried out by designing and working together with the client, his suppliers and construction team, highlighting Amezcua's design, to achieve a space like no other. Besides its recreational use, this site also intends to promote and generate lifestyle experiences for the real estate clientele of MM.

© Jaime Navarro
© Jaime Navarro
Sections
Sections
© Jaime Navarro
© Jaime Navarro

Several actions were carried out to in order to make this space habitable, enduring, and mutable. The first was to secure the place structurally, placing metal lintels as in coalmines, supported on columns. The second was to carve the roofs, gaining height and physically distributing load forces, in addition to properly directing natural water runoffs.

© Jaime Navarro
© Jaime Navarro

Finally, the humidity of the site was substantially reduced, with passive techniques such as natural air circulation and also with active equipment such as air injectors, dehumidifiers and two backlit covers made out of Krion, a thermo-formable material that catalyzes when in contact with natural or artificial light, thus acting as air purifiers and light diffusers. The project consists of five galleries – one of them isolated. Upon entering, the first thing you see is one of the backlit covers that resemble a calla lily flower in its shape, which due to its dimensions and interference with the ceiling, questions the guest about the space he enters. 

© Jaime Navarro
© Jaime Navarro

This piece completes the entrance hall and distributes it between the kitchen – equipped with what is necessary to serve formal dinners for up to 12 people – and the living room, whose curved armchair was cast following the shape of the wall. The piece also makes a game of reflections with the closet mirrors, and visually protects the entrance to the toilets, where the focal piece is a washbasin manufactured on-site with marbled concrete, cast with a special formwork that refers to the strata of the cave, by the artist Rodolfo Díaz Cervantes of Taller Tornel.

© Jaime Navarro
© Jaime Navarro
Plan
Plan
© Jaime Navarro
© Jaime Navarro

The gallery that precedes the dining room has, on one side, an intimate place to smoke cigars or have a drink and, on the other, a wine cellar and coffee area. Finally, the last gallery displays the second backlit cover, which is attached to the ceiling. In addition to illuminating the dining room table, this piece emulates the effect of an x-ray, exhibiting a series of blocks placed by the owner –carrying each a written intention – following the recommendation of the artist Emilio García Plascencia. The beauty of this place is in its nature and the reading of time observed in the strata of its walls; in an intervention that softens the space and transforms it into a cave that shows the advances in design, uses and technology that have occurred throughout the thousands of years that human beings have occupied them.

© Jaime Navarro
© Jaime Navarro
© Jaime Navarro
© Jaime Navarro

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Photocatalytic Cave / Amezcua" [Cueva Fotocatalítica MM / Amezcua] 10 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/929776/photocatalytic-cave-amezcua/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.