All
Projects
Products
Events
Competitions

Office within a Block / Sol89

Office within a Block / Sol89

© Fernando Alda © Fernando Alda © Fernando Alda © Fernando Alda + 18

  • Architects: Sol89
  • Area Area of this architecture project Area: 250.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2019
  • Photographs Photographs: Fernando Alda
  • Lead architects

    María González, Juanjo López de la Cruz
  • Collaborators

    Elena González Gracia, Rosa Gallardo Parralo, Miguel Sibón
  • Rigger

    Cristóbal Galocha (estudio), José Luis Luque (obra)
  • MEP

    Alejandro Cabanas
  • Cabinetmaker

    Fritz Josef Koch
More Specs Less Specs
© Fernando Alda
© Fernando Alda

Text description provided by the architects. The urban center of Córdoba is made up of dense blocks drilled by infinity of patios that give to this place the character of a space never fully known. When we go inside we find an amalgam of constructions from different eras where mass and emptiness alternate giving light, air and privacy to the inside. This territory of light and shadow is articulated throughout the collection of intermediate spaces that nourish the Mediterranean architectural heritage. Alleyways, open hallways, passages, corridors, courtyards, galleries, solariums and, finally, the fragmented landscape of the rooftops, make up a network of empty spaces that are interspersed in urban density providing continuity to the public space inside the block.

© Fernando Alda
© Fernando Alda
Plans
Plans
© Fernando Alda
© Fernando Alda

In this context, we have to project the expansion of an office located in a three-dwelling house plants by the incorporation of three new properties, two on the ground floor and one on the top floor. We believe the extension should happen without perceiving the transit between one area and another, thus guaranteeing the final cohesion of the resulting workspace. We propose the intervention trying to draw without raising the paper pencil, defining a continuous space that from the original offices penetrates through the inside the block, going through courtyards, entering the built density, hollowing out when it is demanded and peering into the existing courtyards until reaching the rooftop. Floor, ceiling and cladding exterior are prolonged throughout the intervention to underline this continuous condition of the space. A elevated and heating concrete floor crosses interior and exterior spaces; the roof is solved with an acoustic panel of wooden slats inserted between the original concrete structure that acquires a new expressiveness when framed by it; finally, the volume of the new workspace is coated with galvanized steel sheets when meets the courtyards and is placed as volumes without supports, underlining its status as an autonomous device inserted in the gaps existing. The pieces of furniture, the areas defined by the acoustic ceiling and the ventilation provided by the courtyards delimit workplaces without divisions, nuancing the open plan.

© Fernando Alda
© Fernando Alda
Axo
Axo
© Fernando Alda
© Fernando Alda

The intervention seeks to profit the concepts of transparency, sequence and gradient typical of traditional articulations of the vast centers of the historic cities of the south of Spain, without lose sight of the willingness to sew the spaces available for enlargement. The space penetrates the mass in form of air and light as a continuous matter that belongs to the entire city and is domesticated inside the block.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

La intervención procura potenciar los conceptos de transparencia, secuencia y gradiente propios de las articulaciones tradicionales de los centros extensos y abigarrados de las ciudades históricas del sur, sin perder de vista la voluntad de coser los espacios disponibles para la ampliación,fragmentados e independientes en un primer momento y continuos y articulados tras la ejecución del proyecto. El espacio en forma de aire y luz penetra así en la masa edificada, como una materia continua que pertenece a toda la ciudad y queda domesticada en el interior de la manzana.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Córdoba, Spain

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Office within a Block / Sol89" [Oficina en el interior de una manzana / Sol89] 25 Nov 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/928864/office-within-a-block-sol89/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.