RL House / Diego López Fuster

RL House / Diego López Fuster

© Pablo Pacheco© Pablo Pacheco© Pablo Pacheco© Pablo Pacheco+ 21

  • Area Area of this architecture project Area:  1797 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Pablo Pacheco
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Chaos Group, Cinca, HAY, Revigres, Acor, Adobe Systems Incorporated, Flos, HIDROBOX, Robert McNeel & Associates
    © Pablo Pacheco
    © Pablo Pacheco

    Text description provided by the architects. This commission aims to revive an unfinished residential unit that has been vacant for 34 years. We took advantage of its unique qualities and treated it as if it were a plot on the third floor of an apartment block.

    © Pablo Pacheco
    © Pablo Pacheco
    Plan
    Plan
    © Pablo Pacheco
    © Pablo Pacheco

    The dwelling was divided longitudinally to achieve a large common space and a more private zone.

    © Pablo Pacheco
    © Pablo Pacheco

    The largest, continuous volume of the unit defines the common area, accommodating the study, dining, kitchen and living area.

    © Pablo Pacheco
    © Pablo Pacheco
    Furniture elevation
    Furniture elevation
    © Pablo Pacheco
    © Pablo Pacheco

    It connects the front facade of the building with its intermediate courtyard and interior patio, creating a daytime zone illuminated by the three sources of daylight. 

    © Pablo Pacheco
    © Pablo Pacheco

    The continuity of the series of spaces is articulated by custom-fit modular storage that spans the entire 19 meters of party wall.

    © Pablo Pacheco
    © Pablo Pacheco

    The private spaces are, consequently, situated in the remaining half of the apartment, where the damp environments are located around the intermediate courtyard and the two bedrooms sit at the opposite facades.

    © Pablo Pacheco
    © Pablo Pacheco

    As a result, we have comfortable spaces which are celebrated with good ventilation and natural lighting. 

    Last but not least, a glazed folding door integrated in the main piece of furniture provides the option of isolation in the study, and at the same time allowing it to double as a guest room.

    © Pablo Pacheco
    © Pablo Pacheco

    Project gallery

    See allShow less

    Project location

    Address:San Vicente del Raspeig, Alicante. Spain

    Click to open map
    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "RL House / Diego López Fuster" [Casa RL / Diego López Fuster] 26 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/928847/rl-house-diego-lopez-fuster> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.