All
Projects
Products
Events
Competitions

Yunxi Urban Complex / Aedas

Yunxi Urban Complex / Aedas

Southeast view. Image Courtesy of Aedas East view of the project. Image Courtesy of Aedas Notheast view of the project. Image Courtesy of Aedas LED screen. Image Courtesy of Aedas + 23

  • Architects: Aedas
  • Area Area of this architecture project Area:  122154
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Lead Architects: Dr. Andy Wen, Global Design Principal
  • Clients: Changsha Juyun Investment Co., Ltd
More Specs Less Specs
Notheast view of the project. Image Courtesy of Aedas
Notheast view of the project. Image Courtesy of Aedas

Text description provided by the architects. There’s a saying that out of ten military and political leaders arise in resurgent times, nine would be from Hunan. And in Changsha, the capital city of Hunan province, legacy of the scholars and heroes lives and grows in every corner, creating unique social, commercial and cultural scenes of the city. Adeas is commissioned to create an iconic complex in downtown Changsha that responses to the passionate character of Changsha while enhancing land value with integration of its surrounding retail context.

Southeast view. Image Courtesy of Aedas
Southeast view. Image Courtesy of Aedas

The site is located at a prestigious plot enclosed by the bustling bar street of West Jiefang Road, historic attraction Pozi Street and Taipingjie Retail Street, which also enjoys a view of the Orange Islet on its west.

Site location
Site location
Aerial View. Image Courtesy of Aedas
Aerial View. Image Courtesy of Aedas

“Why do we have to build a regular or ordinary building at the most ‘passionate’ intersection of Changsha? I hope it could embody the personality of Changsha and preferences of the younger generations, and blend well with the rich nightlife around.” Designer Dr. Andy Wen, Global Design Principal of Aedas positions this project as a pioneering cultural innovation hub integrating retail, office, residential, art and exhibition elements targeting the youth.

LED screen. Image Courtesy of Aedas
LED screen. Image Courtesy of Aedas

The designer drew inspairation from Zhangjiajie, a tourist destination in Hunan known for its splendid and rigorous scenery of thousands of sandstone pillars and peaks, caves and waters in canyons that complete the picturesque scene. The building form was derived from iconic landscapes of Zhangjiajie, from Huanglong Karst Cave, ancient village, to the rugged and weathered mountain rocks, to unveil the inborn roughness and momentum of Changsha people.

Transition space on top of podium. Image Courtesy of Aedas
Transition space on top of podium. Image Courtesy of Aedas

The podium has different setbacks on each direction features with a huge glass dome on top and brilliant yellow light sheds, mimicking Huanglong Cave where stalactites and stalagmites shimmers under colorful spotlights. Between podium and tower, an elevated transitional platform is constituted with silhouette of an ancient village reinterpreted in modern architectural language with metallic material creating striking contrasts and visual impact. Massing of the two towers are staggered and twisted with uneven setbacks on each storey to simulate the vigorous and flourishing natural landscape of Hunan, and creating plateau-like platforms transformable into roof gardens. With a link bridge connecting the South and North towers, it brings reminiscence to the natural wonder of Tianmen Cave, a natural arch on the cliffs high up in clouds that resembles a ‘Gate to Heaven’. 

Transition space on top of podium. Image Courtesy of Aedas
Transition space on top of podium. Image Courtesy of Aedas

Building programs are easily distinguished with intuitional expression of the façade. Glazed curtain wall are used on ground floor for retail display, remaining of the podium adopts stone with horizontal glass display window; the tower façade is dominated by vertical lines, demarcates while echoing with design of the podium.

Functional Zoning Diagram
Functional Zoning Diagram
Pedestrain circulation analysis
Pedestrain circulation analysis

The unique architectural structure also greatly emphazies spatial connection with the city and promotes user experience of the building. Massing of tower is view-oriented – to maximize views to surrounding mountains, rivers, islets and the cityscape of Changsha can be viewed from different angles. Through careful consideration and rigorous calculations, a semi-enclosed micro-environment with natural ventilation and unobstructed daylight is provided by the curved contour. Terraces and public spaces formed with tower setbacks are set as viewing platforms, together with the podium rooftop, the development becomes an urban parlor as well as a new leisure destination for both local citizens and tourists.

East view of the project. Image Courtesy of Aedas
East view of the project. Image Courtesy of Aedas

The designer wishes to bring more changes to the city than just land value. While the commercial podium, comprising of a ‘culture and creation’ themed shopping mall and an immersive catering block, is designed to integrate “art, humanity and nature” with brand new shopping experience, it also expands cultural space of the city.

Semi--enclosed micro-environment
Semi--enclosed micro-environment

The commercial podium is designed with double ground floor, sensibly shifting the 3-metre altitude difference of the plot into value-added spaces with minimum construction effort. On northeast and southeast are main entrances of the upper ground floor. They form a commercial corridor with the adjacent Taiping Street and Pozi Street, with a public plaza sit in-between to attract pedestrians. The artistic atrium of the podium also reserves a sizable public space for art exhibition, events and performances. The round shopping mall with multiple vertical transportation routes effectively guides pedestrian flow and optimizes spatial experience for the users.

Office circulation analysis
Office circulation analysis

The towers, with a storey height of 4.5 meters, offers wider possibilities for spatial utilization, such as the LOFT apartments and SOHO offices with splendid view of Changsha. The office and residential towers each enjoys a separated entrance with independent circulations. People can always enjoy the pleasant environment surrounded by greens as they access the towers from rooftop gardens on top of the podium.

Southwest view of the project. Image Courtesy of Aedas
Southwest view of the project. Image Courtesy of Aedas

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Pozi Road, Changsha, Hunan, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Yunxi Urban Complex / Aedas" 14 Nov 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/928413/yunxi-urban-complex-aedas/> ISSN 0719-8884
Northeast view of the project. Image Courtesy of Aedas

长沙华远•云玺综合体 / Aedas

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.