All
Projects
Products
Events
Competitions

Co-Connect House / Hugo Kohno Architect Associates

Co-Connect House / Hugo Kohno Architect Associates

© Seiichi Ohsawa © Seiichi Ohsawa © Seiichi Ohsawa © Seiichi Ohsawa + 17

  • Area Area of this architecture project Area: 219.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2019
  • Photographs Photographs: Seiichi Ohsawa
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Sprayed Lysine Finish
  • Structural Engineer

    Scube Co., Ltd.
More Specs Less Specs
© Seiichi Ohsawa
© Seiichi Ohsawa

Text description provided by the architects. Residents of urban housing complexes can’t choose their neighbors. This project is an attempt to provide both connection and appropriate distance between the residents of a property that includes condos with long-term owners as well as rental units occupied by temporary tenants.

© Seiichi Ohsawa
© Seiichi Ohsawa
Section
Section
© Seiichi Ohsawa
© Seiichi Ohsawa

Each unit is comprised of interlinked boxy rooms. These units are strung together in a line with a passage-like “marginal courtyard” between each pair of volumes functioning to mediate between residents with different values and lifestyles. In addition, a series of small boxes are attached to each of the large boxes. The small boxes serve as bay windows, benches, counters, balconies, and small rooms, bringing southern light from the courtyards deep into every room. Offsetting the height and direction of these openings prevents neighbors from seeing into one another’s living spaces.

© Seiichi Ohsawa
© Seiichi Ohsawa

On the other hand, residents share the marginal courtyards. In addition, the design makes use of the elevation differential on the lot to create different levels in the architecture. This allows for the free linkage of spaces, with the two rental units interlocking three-dimensionally and both offering living spaces on the ground level, second floor, and south side. The boxes are tonally divided so that each time a resident moves from one box to another they cross from a white space into a grey one, creating a sensation of depth as they move between settings.

© Seiichi Ohsawa
© Seiichi Ohsawa

The boxes that make up urban living spaces tend to have standardized sizes and functions as well as uniform living spaces. However, altering the arrangement and connections between these boxes allows them to be responsive to the scale of the streetscape as well as the physical scale of their residents, as well as to adapt to a range of design and site conditions. This project thus presents a potential solution to the need for diverse living spaces, weaving together varied gathering points and linkages to reflect the urban space it is part of.  

© Seiichi Ohsawa
© Seiichi Ohsawa

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Co-Connect House / Hugo Kohno Architect Associates" 08 Nov 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/927996/co-connect-house-hugo-kohno-architect-associates/> ISSN 0719-8884
© Seiichi Ohsawa

同联宅,邻里‘新关系’ / 河野有悟建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.