Costa Brava House / Roman Izquierdo Bouldstridge

Costa Brava House / Roman Izquierdo Bouldstridge

© Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula + 21

  • Area Area of this architecture project Area:  134
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Adrià Goula
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Acor
© Adrià Goula
© Adrià Goula

Text description provided by the architects. This garden apartment is located in a Begur urbanization at the Costa Brava coast. The project presents the opportunity to reinterpret the Japanese traditional house, giving rise to a new fluid and flexible spa-tial relationship between its different habited units. The principal idea of the project is to create a new domestic architecture where nature, wood and light merge into a unique atmosphere.

© Adrià Goula
© Adrià Goula
Plans
Plans
© Adrià Goula
© Adrià Goula

The original one-story house was completely excavated to achieve an underground floor that doubles its interior area, responding to the family needs of the owners. The three inner courtyards enabled to easily extract the soil while generating new inhabited abstract rooms, that provide light and ventilation to the basement bedrooms. The existent foundations, together with the load-bearing walls and perimeter re-taining walls, define the new underground floor layout. New partitions were built to establish a circulation area that crosses the space from the south-facing courtyards to the staircase, which captures the northern light and extends the oak pavement to the up-per floor. This central space with a changeable use of living room promotes cross ventilation and the incidence of natural light, while enhancing the visual depth of the dwelling. In addition to this, the energy efficiency improves with the use of soil thermal inertia, which regulates the indoor temperature in both summer and winter.

© Adrià Goula
© Adrià Goula
Axo
Axo
© Adrià Goula
© Adrià Goula

On the ground floor, a new opening was set up by a structural reinforcing beam in the load wall, con-necting the terrace and the back garden through the dining room and staircase. This intervention origi-nates a new interstitial space that allows the creation of two facing wooden modular partitions, unifying the different house units in a harmonious flexible spatial composition. The new interior visuals, high-lighted by timber frames, link the rooms to each other and the surrounding garden, while providing a greater perception of spatial depth. In one of the divisions, the sliding doors open the living room and kitchen bar, while in the other, doors open the private units such as the two bedrooms and toilet. The design strategy, construction system and aesthetics are inspired by the partitions of traditional Japanese houses, where fixed and mobile panels known as “fusuma” create an abstract landscape. A light timber framework supports the panels; the fixed ones are white lacquered wood boards while the mobile ones are made by natural chestnut wood. The presence of these mobile elements leads to changing boundary spaces that encourage na-ture and light to come inside the dwelling.

© Adrià Goula
© Adrià Goula
Section
Section
© Adrià Goula
© Adrià Goula

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Bagur, Girona, Spain

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Costa Brava House / Roman Izquierdo Bouldstridge" [Casa Costa Brava / Roman Izquierdo Bouldstridge] 11 Nov 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/927941/costa-brava-house-roman-izquierdo-bouldstridge/> ISSN 0719-8884
© Adrià Goula

布拉瓦海岸‘日式间住宅’ / Roman Izquierdo Bouldstridge

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.