Ravel Residence / OZ

Ravel Residence / OZ

Ravel Residence / OZ - Fence, FacadeRavel Residence / OZ - Facade, WindowsRavel Residence / OZ - FacadeRavel Residence / OZ - Facade+ 20

More SpecsLess Specs
Ravel Residence / OZ - Fence, Facade
© Ronald Tilleman

Text description provided by the architects. The Ravel Residence is a versatile, sustainable campus for 800 students, designed to have a positive impact on the urban environment. The goal was to give the Ravel location a new urban identity, with a better connection to the urban and cultural climate in Amsterdam. The use of bicycles and public transport is stimulated and encouraged.

Ravel Residence / OZ - Facade
© Ronald Tilleman

A mix of functions provides a viable and enjoyable living and working environment in a green urban environment. Ravel Residence is a durable, recyclable building shaped by detailed attention to flexibility. Long term quality assurance is achieved through careful management of energy, environmental, and social services.

Ravel Residence / OZ - Facade
© Ronald Tilleman
Ravel Residence / OZ - Image 20 of 20
Floor Plan
Ravel Residence / OZ - Facade, Windows
© Ronald Tilleman

Student housing is primarily housing for young people who are at the start of their (living) career. This growing group is on the lookout for good, affordable, sustainable, and flexible accommodation. They all want places of their own, with plenty of privacy, but also with opportunities to build up a social student life. Preferably in a dynamic urban setting close to amenities and public transport. Ravel Residence has become a large scale student campus on an urban location with international appeal.

Ravel Residence / OZ - Windows, Facade
© Ronald Tilleman
Ravel Residence / OZ - Table, Chair, Beam
© Ronald Tilleman

The location provides everything a student needs for pleasant and comfortable living. There are study rooms for individual or collective use; facilities designed in the manner of a grand café, a lounge, or a private dining room — in order to cook and eat with guests. There is a laundry, a large bicycle storage and a courtyard, as well as a unique sports field installed on the roof of the building. There is even a general practitioner’s practice, where a neighbourhood doctor visits the Ravel Residence twice a week for consultations.

Ravel Residence / OZ - Handrail
© Ronald Tilleman

We were asked to make an entrance at the side of Antonio Vivaldistraat and create a special program that stimulates liveliness in the area at the corner of the Boelelaan. By removing a number of apartments at strategic locations, we were able to create spaces for public, commercial, and collective purpose. The mix of public and private functions, complemented by two separate outdoor spaces, each with its own character, ensures a pleasant living environment.

Ravel Residence / OZ - Image 12 of 20
© Ronald Tilleman

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Antonio Vivaldistraat 5, 1083 HP Amsterdam, The Netherlands

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Ravel Residence / OZ" 27 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/927768/ravel-residence-oz> ISSN 0719-8884
© Ronald Tilleman

Ravel 青年公寓,方圆两面派 / OZ

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.