We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

UP House / cumuloLimbo studio

UP House / cumuloLimbo studio

© Javier de Paz García© Javier de Paz García© Javier de Paz García© Javier de Paz García+ 15

Madrid, Spain
  • Architects: cumuloLimbo studio
  • Area Area of this architecture project Area:  90
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Javier de Paz García
  • Lead Architect: Natalia Matesanz Ventura
More SpecsLess Specs
© Javier de Paz García
© Javier de Paz García

Text description provided by the architects. UPHouse is the tail of an implant, the introduction of a space of intimate scale into another space, which, within a domestic diagram, is exposed and social. The project adds 50% more area to the apartment by installing a light steel structure and a staircase that allows access to the new upper floor. To support this floor, six frames that would stabilize and distribute the weight, are located parallel to the walls and surrounding the central and only closed room of the house, the restroom.

© Javier de Paz García
© Javier de Paz García
Section
Section
© Javier de Paz García
© Javier de Paz García

The new level is built on top of this central room of the apartment, leaving two double-height spaces in each side of it. One bigger and public in the east side and a smaller and more private one in the west side. The new upper floor divides the apartment into two spaces, a private and a public function. The choice of materials for these two spaces reflects this duality. On one hand, in the private vaulted area the walls and doors are covered with recycled plywood (from old electronic equipment containers). On the other hand, white walls reflect light from the patio to fill the kitchen, living room and recreational space with light. The use of materials is minimized, avoiding unnecessary finishes.

© Javier de Paz García
© Javier de Paz García
Plans
Plans
© Javier de Paz García
© Javier de Paz García

The public area of the apartment, which includes the kitchen, has an open floor plan. This flexible space opens to a small east-oriented patio that gets morning light. As many ground-level apartments, the lack of light is one of the keystones of the proposal. In order to maximise natural light in the new upper level, a mirror-faced wood vault is built in the private side. Natural light is reflected and multiplied with a great visual effect.

© Javier de Paz García
© Javier de Paz García

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "UP House / cumuloLimbo studio" [Reciclaje residencial UPHouse / cumuloLimbo studio] 14 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/927566/up-house-cumulolimbo-studio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.