All
Projects
Products
Events
Competitions

Urban Restoration of Los Bajos Park / EMAC

Urban Restoration of Los Bajos Park / EMAC

© Joan Roig © Joan Roig © Joan Roig © Joan Roig + 17

Park  · 
Roquetas de Mar, Spain
  • Architects: Emac Arquitectura
  • Area Area of this architecture project Area: 1016.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2017
  • Photographs Photographs: Joan Roig
  • Lead Architect

    Miguel Martínez Castillejo, Pau Batalla Soriano
  • Client

    Ayuntamiento de Roquetas de Mar
  • Constructor

    Dragados S.A.
  • Collaborating Architects

    Lara Llop Font, Rafael Duet
  • Structural Calculation

    David Gallardo
  • Engineering

    LEING
More Specs Less Specs
© Joan Roig
© Joan Roig

Text description provided by the architects. The environment of "Los Bajos" is located in an intermediate space, between the boulevard and the city, the sea and the countryside, the square and the city, but it was turning its back on everything and everyone, it was a "no place". Its fenced perimeter formed an edge, an island outside its surroundings that prevented any type of urban and socio-cultural relationship. Returning the city a landscape and the citizen a place of relation were the inseparable objectives of this proposal.

© Joan Roig
© Joan Roig

We think of public space as the place where cultures are founded, a space where to favor and ensure equality and social relations, a place to strengthen ties with neighbors and with one's own city. We understand "Los Bajos" as a completely open, accessible and flexible place, where all kinds of activities are mixed, where there is space for community, but also individuality; covering a wide range of the population, from children to the elderly. Because only by responding to diversity we can ensure the full development of society.

© Joan Roig
© Joan Roig
Floor Plan
Floor Plan
© Joan Roig
© Joan Roig

It departs from the current urban plot rearranging it through a system of visualization, routes and accesses that allow a continuous gradient of the park towards the city and vice versa. From any perimeter street, the interior is accessed through a small square with a jacaranda tree that marks the access to the interior through paths that disintegrate and rejoin with other squares that house the park areas for sports and leisure. To the north, the park extends to the boulevard, incorporating and revaluing the municipal sports hall and the bullring.

© Joan Roig
© Joan Roig

The Aduana Avenue is pedestrianized and its base is removed by raising the street level to the level of the commercial shops (using landfill from the park's clearing). This action is complemented by placing the buildings of the park in front of them, reinforcing the commercial and flexible nature of this space. The new facilities consist of two porches, two viewpoint terraces overlooking the landscape, one cafeteria and a library.

© Joan Roig
© Joan Roig

Under the cafeteria there is a program of sports locker rooms with direct access to the semi-excavated sports fields, minimizing the visual impact and the park's surface area while adding great spatial value. All routes are adapted to allow equal accessibility, architectural barriers are removed and the topography is resolved with small slopes. The equipment is also fully adapted.

© Joan Roig
© Joan Roig

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Roquetas de Mar, Almería, Spain

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Urban Restoration of Los Bajos Park / EMAC" [Regeneración urbana Parque de los bajos / EMAC] 01 Nov 2019. ArchDaily. (Trans. Johansson, Emma) Accessed . <https://www.archdaily.com/927430/urban-restoration-of-los-bajos-park-emac/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.