We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Baidu Headquarters / Dongxiying Studio, CCDI

Baidu Headquarters / Dongxiying Studio, CCDI
Front View of East Tower. Image © Jian Fang
Front View of East Tower. Image © Jian Fang

Aerial View. Image © Jian FangDetail. Image © Jian FangSky Garden. Image © Shining YanSky Garden. Image © Jian Fang+ 26

  • Area Area of this architecture project Area:  22600
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Jian Fang, Shining Yan
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AkzoNobel, Kone, Injeev, JMA, Xinyi
  • Lead Architects: Zhaoming Wang, Shining Yan
  • Design Team:Liang Ni, Zi Ling, Yi Ding, Fuliang Sun、Dewei Yang, Yongbin Zhu, Kezhan Wang
  • Clients:Baidu Company
  • Consultants:CCDI Shenzhen
  • Construction:China State Construction 4th Engineering Division
  • City:Shenzhen
  • Country:China
More SpecsLess Specs
Aerial View. Image © Jian Fang
Aerial View. Image © Jian Fang

Text description provided by the architects. Since its birth at the end of the 19th century, high-rise office buildings have been providing a unique perspective to examine and observe the city. No matter how urgent the need for capital to pursue efficiency is, high-rise office buildings should not abandon their identity as carriers of future urban life.

Overall View. Image © Jian Fang
Overall View. Image © Jian Fang

Baidu International Building was originally designed to allow high-rise buildings to re-participate in the daily life of outdoor life and become an important carrier to guide the use of space.

West View. Image © Shining Yan
West View. Image © Shining Yan
Detail. Image © Jian Fang
Detail. Image © Jian Fang

Architects pay more attention to the evolutionary possibility of these spaces than creating a beautiful but rigid memorial scene. The design team set a bold and creative goal to create a brand-new office building for Baidu employees that can walk out of the work area and touch nature at any time. In order to realize this idea, we offset the core barrel on the east side of the plane, and implant a 12x18m trapezoidal hanging garden on the west side with 8 floors as units. Each 4 floors of units are overlapped alternately to form a continuous "green zipper", which gives the building a very unique appearance.

Sky Garden. Image © Shining Yan
Sky Garden. Image © Shining Yan

Between different staggered platforms, the viewing staircase vertically connects the external space of the building in series, breaking the barriers between floors, allowing the space to be free and continuous, presenting a porous, continuous and open vertical gap. Without explaining the use of space, users can explore it spontaneously and realize the instantaneity of indoor and outdoor interaction.

Sky Garden. Image © Jian Fang
Sky Garden. Image © Jian Fang

Plane efficiency still needs to be paid attention to. Starting from Baidu's own differentiated demand for office, the architect "thinned" the traditional central core tube into the deep office plane. The two long sides of the standard floor ensure the efficiency of the open office area. Supporting functions are deployed around the core barrel. Closely connected with the "core of vitality", you can enter the sunny shared communication area and walk out of the building at any time. The office area is only one step away from the outdoor garden. The boundary of the experience space contacts with the efficiency space to the maximum extent, creating daily randomness and minimizing the difficulty of people contacting with the outdoor. These spaces fundamentally change the behavior mode of the closed office.

Lobby. Image © Shining Yan
Lobby. Image © Shining Yan

Baidu International Building allows outdoor space to be actively involved in vertical scenes through space innovation. Facing the new problems and challenges emerging in China, this space strategy will become the best catalyst for examining realistic and unknown needs.

Detail. Image © Shining Yan
Detail. Image © Shining Yan

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Nanshan District, Shenzhen, Guangdong, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Baidu Headquarters / Dongxiying Studio, CCDI" 23 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/926919/baidu-headquarters-dongxiying-studio-ccdi> ISSN 0719-8884
© Jian Fang

深圳百度国际大厦 / 悉地国际东西影工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.