Songjeong Picture Book Village Public Facilities / studio MANI

Songjeong Picture Book Village Public Facilities / studio MANI

© Yusub Song © Yusub Song © Yusub Song © Yusub Song + 24

  • Architects: studio MANI
  • Area Area of this architecture project Area:  27
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Yusub Song
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Trimble
  • Lead Architect: Yoenjae Joen
  • Design Team: Yoenjae Joen
  • Clients: Korea Craft & Design Foundation
  • Engineering: Chungwoo ENG
More Specs Less Specs
© Yusub Song
© Yusub Song

Text description provided by the architects. Songjeong Picture book Village is a project to design a plaza, a bus stop and a visitor center in Songjeong Village, a small town in South Korea. It was the beginning of winter when we first visited the village with officials. Although the site was dilapidated with the bare trees and damaged bus stop, the simple houses of 30 families and the old trees made it possible to imagine the beautiful scenery of springtime. 

© Yusub Song
© Yusub Song

Three sceneries
We looked around the entire village and read three sceneries: "Far away view" a scenery from the village hall, "Nearby view" a scenery when approaching the plaza and "Internal View" a scenery inside the square. How to manipulate those three sceneries would determine the value of the space. I thought it was right to build a place without harming the unique scenery created by the hill-shaped land which seemed to run toward the horizon. 

© Yusub Song
© Yusub Song

One single body
The existing plaza was furnished with shoddy benches and tables made by plywood and concrete and the residents complained of confined space and lack of lighting. We decided to expand the plaza and to combine the dispersed functions that were playing in a crude manner. The land itself would rise up and become benches, stages, a bulletin board and etc. It is like the head, arms and legs grow from one body and function as a whole.

© Yusub Song
© Yusub Song
Floor Plan
Floor Plan
© Yusub Song
© Yusub Song

Materials from nature
Based on the design concept of rising from the ground, wood and clay bricks from the soil became the main materials and metal were added for the structure. While the entire space was built with bricks to achieve the wholeness, various ways of pile-ups and joints were applied to keep it from becoming monotonous.

© Yusub Song
© Yusub Song

Two spaces under one roof
We dragged the brick carpet of the plaza to the bus stop and visitor center to tell the whole thing was a single facility. The visitor center which also serves as a gallery for paintings and books by residents is an indoor space, while the bus stop is planned as an outdoor space. The two are tied by one roof so that they can cover each other's functions when necessary. 

© Yusub Song
© Yusub Song
Section
Section
© Yusub Song
© Yusub Song

The sense of place completed by usage
The whole space is emptied rather than filled and it takes a humble attitude rather than flaunt. What fills the empty space is the daily use of residents and the events for visitors. This story began with the memory of village elders. We imagine that every single day is stacked up and finally become a complete book. Every single person's life builds up into history and it makes the place unique.

© Yusub Song
© Yusub Song

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 595 Songjeong-ri, Yanghwa-myeon, Buyeo, Chungcheongnam-do, South Korea

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Songjeong Picture Book Village Public Facilities / studio MANI" 21 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/926863/songjeong-picture-book-village-public-facilities-studio-mani/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.