All
Projects
Products
Events
Competitions

Elevator of Museo Gustavo de Maeztu / Dirección general de cultura, Gobierno de Navarra

Elevator of Museo Gustavo de Maeztu / Dirección general de cultura, Gobierno de Navarra

© José Manuel Cutillas © José Manuel Cutillas © José Manuel Cutillas © José Manuel Cutillas + 25

  • Lead Architect

    José Luis Franchez Apecechea
  • Promoter

    Dirección General de Cultura-Institución Príncipe de Viana (Gobierno de Navarra)
  • Builder

    Alicia Huarte Huarte
  • Constructional Engineering

    Josep Agustí de Ciurana
  • Electrical Engineering and Heating

    AM ingeniería
  • Construction Company

    TRYCSA (Técnicas para la Restauración y Construcciones, S.A)
  • Site Manager

    Carmen Molina Barreiro 
More Specs Less Specs
© José Manuel Cutillas
© José Manuel Cutillas

Text description provided by the architects. The Gustavo de Maeztu Museum is located in the palace of the Kings of Navarra of Estella, a prime example of the Romanesque civil architecture of Navarra that holds the declaration of Cultural Interest. The property is owned by the Government of Navarra, which rehabilitated it in 1991 as the headquarters of the Gustavo de Maeztu Museum and ceded its use to the City Council of Estella, which deals with management and operation of expenses.

© José Manuel Cutillas
© José Manuel Cutillas
Section
Section
© José Manuel Cutillas
© José Manuel Cutillas

The routes inside the museum were not adapted for people with disabilities, since when in 1991 when the works for its refurbishment as a museum were carried out, its vertical communication elements were maintained without including an elevator due to the notable difficulty for its implementation. The management of the museum had in recent years repeatedly expressed the problems that this meant for their visitors, given that it is a building of public use in which the exhibition halls are located on the upper floors, only be accessible by stairs.

© José Manuel Cutillas
© José Manuel Cutillas
Plans
Plans
© José Manuel Cutillas
© José Manuel Cutillas

The works carried out have not only tried to solve the accessibility of the museum but have also sought to incorporate its courtyard to the exhibition spaces and circulation, which until now hasn't been in use and has been inaccessible to visitors. The new translucent volume of the elevator, which emerges in the courtyard of the museum, dialogues in contrast to the solid brick facade in which it has intervened to integrate the connections with the various exhibition floors. The diachrony between the construction of the palace and the new installation is emphasized by the translucency of the envelope of panels on the facades and roofs that characterizes the built work.

© José Manuel Cutillas
© José Manuel Cutillas

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Navarra, Spian

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Elevator of Museo Gustavo de Maeztu / Dirección general de cultura, Gobierno de Navarra" [Ascensor en el Museo Gustavo de Maeztu / Dirección general de cultura, Gobierno de Navarra] 21 Oct 2019. ArchDaily. (Trans. Johansson, Emma) Accessed . <https://www.archdaily.com/926809/elevator-of-museo-gustavo-de-maeztu-direccion-general-de-cultura-gobierno-de-navarra/> ISSN 0719-8884
© José Manuel Cutillas

Maeztu古斯塔沃博物馆电梯改造 / 纳瓦拉政府文化总局

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.