All
Projects
Products
Events
Competitions

River Retreat House / Edwards White Architects

River Retreat House / Edwards White Architects
© Simon Wilson
© Simon Wilson

© Simon Wilson © Simon Wilson © Simon Wilson © Simon Wilson + 21

Taupiri, New Zealand
  • Area Area of this architecture project Area: 99.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2017
  • Photographs Photographs: Simon Wilson
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Colousteel, Drydens Wood Oil, Herman Pacific, Plytech, Trimble
  • Engineering

    BCD Group
  • Landscape

    Daniel Smith - Edwards White Architects
  • Collaborators

    Merchant Industries
  • Contractor

    Mckay Construction
  • Lead Architect

    Daniel Smith
More Specs Less Specs
© Simon Wilson
© Simon Wilson

Text description provided by the architects. Responding to a narrow site this small retreat has been orientated to capture the best of the sun and views towards the Waikato River and Hakarimata ranges beyond. The simple skewed form of the house has an appropriate scale and presence within the wider landscape.

© Simon Wilson
© Simon Wilson

On arrival visitors are led up a path alongside a careful language of tall cedar screens before stepping up onto the Garapa timber deck and casually entering. Capturing this sense of informality was a key design driver in creating a restrained family home that is a simple yet elegant place to retreat.

© Simon Wilson
© Simon Wilson

The kitchen is the heart of the home with the Tasmanian oak flooring slicing through the plan providing both morning and evening outdoor opportunities. The living space steps down into a light filled volume reaching out to the river. A mezzanine pulls over above with exposed painted radiata floor joists and bookcase balustrade providing a sense of homeliness and enclosure.

Floor plans
Floor plans
Sections
Sections

The rear of the house is delineated by the seamless pivot door, integrating within the Gaboon plywood cabinetry wall. Providing access to withdraw into the bedrooms.

© Simon Wilson
© Simon Wilson

Custom rainscreen detailing enhances a modest steel-clad home, allowing flashings and window frames to hide beyond whilst creating a distinct and compelling form in the landscape. Encapsulating the qualities of the Bach typology, the blurring of spaces and breaking down of thresholds corresponds with the expressed natural timber materials and tectonic detailing.

© Simon Wilson
© Simon Wilson

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "River Retreat House / Edwards White Architects" 14 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/926368/river-retreat-house-edwards-white-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.