We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Vanella House / Orma Architettura

Vanella House / Orma Architettura

Courtesy of Orma ArchitetturaCourtesy of Orma ArchitetturaCourtesy of Orma ArchitetturaCourtesy of Orma Architettura+ 40

Casamaccioli, France
  • Architects: Orma Architettura
  • Area Area of this architecture project Area:  85
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
Courtesy of Orma Architettura
Courtesy of Orma Architettura

Text description provided by the architects. Overlooking the village of Casamaccioli, « A CASA VANELLA », is a guests house which is part of a natural landscape in the heart of Corsica, in font of three major summits, Monte Cinto, the Paglia Orba, and Cima a i Mori.

Courtesy of Orma Architettura
Courtesy of Orma Architettura

The program aimed at creating common spaces, a dining room, and chill-out areas, in extension of the main house, which welcomes the guests' bedrooms. The bias was to detach from the house, to place themselves in the back of the plot of land against a retaining wall in front of the village and the mountains chain. The extension is in the background of the "Casone" (family house), which occupies the center of the plot. Our reflection was led by the concern to take root in a site without imposing a gesture, but with the will to highlight its specificities.

Courtesy of Orma Architettura
Courtesy of Orma Architettura

Illuminated by the western light, A CASA VANELLA is in the middle of a unique and timeless landscape. Walls made of granite and schist tuck the plots composed by chestnuts. These majestic trees dazzle us throughout the seasons until they reveal their silhouettes during winter.

Plan 1.100
Plan 1.100
Section BB 1.100
Section BB 1.100

Like an inhabited retaining wall, the building frames the main components of the landscape. As a result, three bores are oriented to each one of the summits. The building becomes landscape; it becomes a place of contemplation, where the sun puts in echo space and summits. Every night of the year, the light of the sunset makes theses places unique.

Courtesy of Orma Architettura
Courtesy of Orma Architettura

Through this landscape in constant evolution, we have wanted to create a project proposing a duality inside/outside. A first look at the project makes you feel it has no opening; it appears like a thickness of granite. Then, as we go along, we discover that this wall is going to open itself, to fragment, to enable the view and let the light in, in a controlled and measured way.

Courtesy of Orma Architettura
Courtesy of Orma Architettura
Courtesy of Orma Architettura
Courtesy of Orma Architettura

In a different way, the project is playing with time through the use of materials like concrete and stone. Indeed, the meeting of these elements enables us to tell a story regarding this site, also remind us of another time and know-how. Concrete is used in its truest way forming posts and lintels. Stone is used to fill the empty spaces of the structure. Inside, the lime plasters integrate and hide the technical elements.

Courtesy of Orma Architettura
Courtesy of Orma Architettura

The architecture tends to integrate the project in order to make it disappear in a mineral mass, and lets exist the main building "u Casone". The project intends to travel through time developing an emotion between tradition, landscape and architecture.

Courtesy of Orma Architettura
Courtesy of Orma Architettura

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Vanella House / Orma Architettura" 07 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/925934/vanella-house-orma-architettura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.