All
Projects
Products
Events
Competitions

SG House / Ben Walker Architects

SG House / Ben Walker Architects

© Lightstudies & BWA © Lightstudies & BWA © Lightstudies & BWA © Lightstudies & BWA + 27

Downer, Australia
  • Architects: Ben Walker Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  233
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Lightstudies & BWA
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Lysaght, -
  • Builder: Goldings Carpentry
More Specs Less Specs
© Lightstudies & BWA
© Lightstudies & BWA

Text description provided by the architects. The new house is located in a leafy inner north suburb of Canberra. There is a surrounding established mature landscape and tall canopies are visible from the back yard. The project responds to the client's desire for inverted privacy – a central courtyard formed the primary design gesture and allowed for introverted views within the block, and a largely blank, private interaction with the public street.

© Lightstudies & BWA
© Lightstudies & BWA

The internal planning of spaces is sequenced to utilize the courtyard as a navigation device and also as a separator of public and private functions. The house perimeter to the courtyard is glazed allowing views and light deep into all sides of the floor plan. Rooms are multi-purpose to provide the flexibility of use and function. 

© Lightstudies & BWA
© Lightstudies & BWA

The exterior of the house comprises a combination of muted charcoal steel cladding and dry pressed brickwork. The dry pressed brick is reminiscent of original local cottages and settles the house into the original 1960s and 1970s streetscape and precinct. Finely detailed window hoods are used to provide shade and define visible apertures.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Section A
Section A

The north-facing glazed walls allow high levels of sunlight onto the insulated concrete slab to passively heat the house in winter. The internal thermal mass assists in regulating temperatures in summer. The openable nature of the glazed walls allows for entertaining of large gatherings internally or externally depending on the weather of the day…

© Lightstudies & BWA
© Lightstudies & BWA

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "SG House / Ben Walker Architects" 27 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/925534/sg-house-ben-walker-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.