We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

The Camp / Fearon Hay Architects

The Camp / Fearon Hay Architects

The Camp / Fearon Hay Architects - Image 2 of 12The Camp / Fearon Hay Architects - Image 3 of 12The Camp / Fearon Hay Architects - Image 4 of 12The Camp / Fearon Hay Architects - Facade+ 12

Tawharanui Peninsula, New Zealand
  • Area Area of this architecture project Area :  100
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2017
  • Photographs
    Photographs :Simon Wilson
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Simon James Design
  • Lead Architects : Tim Hay & Jeff Fearon
The Camp / Fearon Hay Architects - Image 2 of 12
© Simon Wilson

Text description provided by the architects. Sited on an estuarine headland off Tawharanui Peninsula, the Bishops Hill Encampment is a small scale structure. The pair of minor dwellings are strategically sited to achieve an occupation of the land that feels both timeless and relaxed.

The Camp / Fearon Hay Architects - Waterfront, Garden
© Simon Wilson
Sketch 1
The Camp / Fearon Hay Architects - Image 3 of 12
© Simon Wilson

The external appearance of each building uses a combination of exposed timber framework and timber shutters, both with a natural oil finish, embedded harmoniously in the side of the hill amongst the undulating landscape.

The Camp / Fearon Hay Architects - Sink, Wood, Countertop, Windows, Beam
© Simon Wilson
Sketch 2
The Camp / Fearon Hay Architects - Beam, Chair
© Simon Wilson

The structures sit perched on sloping land that carries on down to the waterline and is positioned to create a sheltered, central space between, where the outdoor living can take place. The encampment has been designed to be simple accommodation, capturing the essence of old style informal baching and camping.

The Camp / Fearon Hay Architects - Image 4 of 12
© Simon Wilson

Divided into two buildings: Living and sleeping, each space has been thoughtfully arranged to accommodate the essential, basic living needs. The small spaces open up to the surrounding landscape through their operable walls in place of windows, further accentuating the relationship to the exterior and overall feel of ‘camping’.

The Camp / Fearon Hay Architects - Facade
© Simon Wilson

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "The Camp / Fearon Hay Architects" 27 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/925512/the-camp-fearon-hay-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.