All
Projects
Products
Events
Competitions

Sesc Guarulhos / Dal Pian Arquitetos

Sesc Guarulhos / Dal Pian Arquitetos

© Nelson Kon / SESC-SP © Nelson Kon / SESC-SP © Nelson Kon / SESC-SP © Pedro Mascaro / SESC-SP + 31

  • Coordination

    Paulo Noguer, Luiz Alberto Backheuser, Daniel Maeda
  • Collaborators

    Adriana Godoy, Amanda Higuti, Ana Lúcia Pialgata, Bruno Pimenta, Carolina Freire, Carolina Fukumoto, Carolina Tobias, Caroline Portugal, Cristiane Sbruzzi, Filomena Piscoletta, Giovana Giosa, João Pires, Júlio Costa, Leona Pellini, Lidia Martello Liliana Andrade, Luis Taboada, Marcelo Otsuka, Natalie Tchilian, Nathalia Fonseca, Oliver Schpeepmaker, Olívia Costa, Paula Cruz, Rachel Rodorigo, Ricardo Cristoffani, Ricardo Rossin, Thais Dematte, Verónica Antonela
  • Builder

    JWA
  • Structure

    Kurkdjian Fruchtengarten Engenheiros Associados
  • Foundations

    MAG Engenheiros Associados Ltda
  • Earthworks and Drainage

    MAG Engenheiros Associados Ltda
  • Soil drilling

    Conteste Engenharia e Tecnologia e Soenvil
  • Topography

    Solotec Engenharia Ltda
  • Traffic Impact

    BM&D Consultores Associados
  • Environmental compensation

    Equality
  • Building installations

    MBM Engenharia
  • Logic

    Laga Engenharia
  • Firemen

    MBM Engenharia
  • Building automation

    Jugend Controle Predial
  • Air conditioning

    Thermoplan Engenharia Térmica Ltda
  • Paving

    LPE Engenharia e Consultoria
  • Audio and Video

    AVM Projetos e Consultoria
  • Landscaping

    Luiz Portugal Albuquerque
  • Lightning

    Senzi Lighting
  • Environmental comfort

    Ambiental Consultoria Ltda
  • Acoustics

    Harmonia Acústica
  • Frame Consulting

    Arqmate
  • Cenotechnics

    Cineplast
  • Odontology

    Terra Arquitetura
  • Kitchen

    Machado de Campos
  • Traffic

    M2 Projetos
  • Masonry Structuring

    Glauco Rocha Arquitetura
  • Waterproofing

    Proasp Assessoria e Projetos
  • Vertical Transport

    Empro Comercio e Engenharia de Transporte Vertical Ltda
  • Certification Consulting

    CTE
  • Commissioning

    Sustentech Desenvolvimento Sustentável
  • Budget

    GPS Engenharia
  • Stones Consulting

    DGG Assessoria Ltda
  • Visual communication

    Homem de Melo & Troia Design
  • Model

    Trivino Maquetes
  • Animation and Video Editing

    ALMA Estúdio
  • Site Area

    236995.4 ft²
More Specs Less Specs
© Pedro Mascaro / SESC-SP
© Pedro Mascaro / SESC-SP

Text description provided by the architects. As a public use building gathering activities of culture, sports, teaching, health, recreation and leisure, SESC Guarulhos was conceived as a great democratic and inviting space that seeks to encourage and stimulate encounters, coexistence and interaction among people.

© Pedro Mascaro / SESC-SP
© Pedro Mascaro / SESC-SP

Located in an urbanized area, near Guarulhos International Airport and Zezinho Magalhães Housing Complex, its surrounding landscape presents a heterogeneous design, at times fragmented and discontinuous, characteristic of urban environments in the process of growth and transformation.

© Nelson Kon / SESC-SP
© Nelson Kon / SESC-SP

In this context, the project seeks to emphasize SESC’s condition as a social communicator and cultural polarizer through an architecture oriented not only to the specific solutions of its activities and functions, but also to the construction of a more continuous, cohesive and unitary urban scenario.

© Nelson Kon / SESC-SP
© Nelson Kon / SESC-SP

Access to the building is generous and non-intimidating. Designed as an extension of the urban courses, it kindly seeks to invite visitors to know and use the unit.

© Pedro Mascaro / SESC-SP
© Pedro Mascaro / SESC-SP
Groun Floor Plan
Groun Floor Plan
© Nelson Kon / SESC-SP
© Nelson Kon / SESC-SP

Internally, the spaces are structured around a large Coexistence Plaza that receives external flows and concentrates, articulates and distributes the various activities of the complex. As a transparent space and permeable to visual perspectives, this integrative plaza exposes the happenings of the building and incorporates the surrounding landscape into its internal environments. A roof system consisting of metal grids, glass, air extractors and horizontal louvers made of perforated aluminum for sun protection, filters out natural light crowning this diaphanous space.

© Nelson Kon / SESC-SP
© Nelson Kon / SESC-SP

The internal circulations organized simply and precisely by ramps, walkways and corridors overlooking the Coexistence Plaza, expose the movement of users and reinforce the extrovert character of the building.

© Nelson Kon / SESC-SP
© Nelson Kon / SESC-SP

Its program is distributed into three levels:
Ground – The Coexistence Plaza opens up its surroundings to Customer Service, Exhibition Rooms, Dental Clinic, as well as Children's and Youth Recreation Ambiances. On this level, the indoor Sports Gymnasium and its supporting toilets and locker rooms complete the public fruition areas.

© Pedro Mascaro / SESC-SP
© Pedro Mascaro / SESC-SP
Intermediate Floor Plan
Intermediate Floor Plan
© Pedro Mascaro / SESC-SP
© Pedro Mascaro / SESC-SP

With independent accesses, the Loading and Unloading Patio and the Operational Sector are located next to the two vehicle parking levels. This arrangement organizes service flows and provides operational efficiency for the Theater, Restaurant, and other areas of the complex.

© Nelson Kon / SESC-SP
© Nelson Kon / SESC-SP

Superior Ground – The Theater, with its foyer facing the void of the Coexistence Plaza, conforms to an independent solid body – its dimensions of audience, stage, wings and backstage adapt to the various use demands required by SESC.

© Nelson Kon / SESC-SP
© Nelson Kon / SESC-SP

On this level, favoured by the natural topography of the land, there are the Aquatic Complex (covered and uncovered) and the outdoor Sports Courts. The Food Court facing both the Coexistence Plaza, and the pools with solarium areas, offers users the delight of varied visual perspectives.
Also distributed on this level, there are the Administration, Library, Environmental Station and external garden spaces.

© Nelson Kon / SESC-SP
© Nelson Kon / SESC-SP

Superior – on the top floor are located the rooms for Multipurpose, Multifunctional Gymnastics and Physical Activities. Their access corridors, besides turning to the Coexistence Plaza, run through the double-height voids of the Sports Gymnasium and Indoor Pool. A balcony for outdoor body activities, facing the Aquatic and Sports Center, enhances the use of these rooms, and shades the Food Court on the lower floor. A complete Music Center concludes the spaces of this dynamic activity complex.

© Nelson Kon / SESC-SP
© Nelson Kon / SESC-SP
Superior Floor Plan
Superior Floor Plan
© Nelson Kon / SESC-SP
© Nelson Kon / SESC-SP

Note:  All photographs are courtesy of SESC-SP, which holds its use rights.

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Guarulhos - State of Sao Paulo, Brazil

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Sesc Guarulhos / Dal Pian Arquitetos" [Sesc Guarulhos / Dal Pian Arquitetos] 15 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/924687/sesc-guarulhos-dal-pian-arquitetos/> ISSN 0719-8884
© Nelson Kon / SESC-SP

Sesc Guarulhos 巴西社区中心 / Dal Pian Arquitetos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.