All
Projects
Products
Events
Competitions

Avenida Central Building / Emilio Alvarez Abouchard Arquitectura

Avenida Central Building / Emilio Alvarez Abouchard Arquitectura
© Dane Alonso
© Dane Alonso

© Dane Alonso © Dane Alonso © Dane Alonso © Dane Alonso + 29

Clinic  · 
Morelia, Mexico
  • Architects Authors of this architecture project Emilio Alvarez Abouchard Arquitectura
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2019
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    CASTEL, Interlift, Saint-Gobain
  • Collaborators

    Rodrigo Delgado, Estela Casillas, Kim Lima
More Specs Less Specs
© Dane Alonso
© Dane Alonso

Text description provided by the architects. Avenida Central is the most beautiful street in the city not only because of the annual blossoming of its big Jacaranda trees but also because of its avant-garde urbanism. Developed in the late 60’s, Chapultepec Norte neighborhood is located 3km east of downtown Morelia and contrasting with the colonial urbanism and architecture of the historic center, some Modern ideas were stated in this area.

© Dane Alonso
© Dane Alonso
Plans
Plans
© Dane Alonso
© Dane Alonso

However, the uniqueness of this street comes from its wide sidewalks and its thick landscape parkway, two important concepts that slows traffic and create an environment suitable for pedestrians and bicycles. For us, architecture was an excuse to revalue these urban concepts and include other ideas of the ‘New Urbanism’ through a mixed-use building.

© Dane Alonso
© Dane Alonso
Detail
Detail
© Dane Alonso
© Dane Alonso

The square shape of the property let us place the building next to the sidewalk to create an immediate relation between pedestrians and architecture. On the ground level, the building sets back in both of its large sides to create an outdoor terrace on the sidewalk and to relegate the parking to the rear.

© Dane Alonso
© Dane Alonso
Section
Section
© Dane Alonso
© Dane Alonso

The Dermatology Center program is develop in the next two levels letting natural light illuminate all of the areas through the U-Glass façade. The third level sets back in all of its sides creating a rooftop to enjoy the skyline of Morelia including the 1700´s pink limestone cathedral towers. Universal Accessibility was another concept of the project and we decided to make a statement of the elevator tower making it out of glass blocks and calling it ‘la tour de verre’. Furthermore, the lift cabin is illuminated by night and its path is visible from the street.

© Dane Alonso
© Dane Alonso

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Morelia, Mich., Mexico

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Avenida Central Building / Emilio Alvarez Abouchard Arquitectura" [Edificio Avenida Central / Emilio Alvarez Abouchard Arquitectura] 12 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/924669/avenida-central-building-emilio-alvarez-abouchard-arquitectura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.