All
Projects
Products
Events
Competitions

Temporary Site of Shengli Market / LUO studio

Temporary Site of Shengli Market / LUO studio

entrance court. Image © Weiqi Jin entrance area in the morning. Image © Weiqi Jin middle passageway. Image © Weiqi Jin dry food seasoning area. Image © Weiqi Jin + 38

Market  · 
China, China
  • Architects Authors of this architecture project LUO studio
  • Area Area of this architecture project
    2902.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2019
  • Lead Architects

    Yujie Luo
  • Participating designer

    Wenjing Wei
  • Photographs

  • Coordinating design firm

    Shanghai QIWU Architectural Design & Consultation Co., Ltd.
  • Client

    Shengli Sub-district Office, Hualong District, Puyang, Henan, China
  • Construction firm

    Puyang JINGYI Architectural Decoration Design and Engineering Co., Ltd.
More Specs Less Specs
entrance area at dusk. Image © Weiqi Jin
entrance area at dusk. Image © Weiqi Jin

Text description provided by the architects. The project is the temporary site of an old market, located in Puyang City, China. The original market was situated at an old urban area. After having served for the citizens for several decades, it became dirty and messy, and was subject to intense traffic. For the sake of urban renewal, the market and the old quarter where it was located urgently needed to be transformed or reconstructed. However, the whole process of demolishing, transformation and reconstruction takes time, but a market that meets people's basic living needs is indispensible. Therefore, it was imperative to build a temporary market to substitute the old one in a period of time.

entrance canopy. Image © Weiqi Jin
entrance canopy. Image © Weiqi Jin
entrance facade. Image © Weiqi Jin
entrance facade. Image © Weiqi Jin

On the opposite side of the old market, there was an unused plot of land, which was available for short-term rental. It's very close to the original market, making it convenient for vendors to move and citizens to shop. Next to an urban arterial road, the old market often suffered from traffic jam outside it, because the rapid popularization of automobiles hadn't been taken into account during its construction several decades ago. The plot is set back from the main road, leaving a parking area and forming a square plane. Since it's far smaller than the old market, the new construction fully occupies it.   

aerial view of the current status. Image © Yujie Luo
aerial view of the current status. Image © Yujie Luo

Temporary architecture & sustainability
The client requested a rapid construction process and low cost, while as designers we attached great importance to sustainability, hoping the architecture can be used for other purposes or recycled and reused after it completes its role as a temporary market. Taking those into consideration, we tried to figure out a solution to create a low-cost, multifunctional and sustainable architecture on the square plane in a short term. Eventually, we decided to adopt a fully industrialized vegetable shed-like architectural structure, built with standardized component sets. All the components are lightweight, modular and prefabricated, which ensured rapid construction, reduced cost and obtained a relatively expansive architectural space. Those construction elements including standardized rods can be dismantled, recycled, or reused for other constructions.

lighting of umbrella-shaped columns. Image © Weiqi Jin
lighting of umbrella-shaped columns. Image © Weiqi Jin
lighting of shelves. Image © Weiqi Jin
lighting of shelves. Image © Weiqi Jin

From disorder to order
Space of standard industrialized sheds is usually homogeneous and disorderly, and most traditional food markets have a common problem — chaotic visual identity. Therefore, after deciding to adopt an architectural structure resembling industrialized vegetable sheds, the next important step was to create order in the disorderly space by adding some necessary "extensions", so as to facilitate the management of selling activities and improve citizen's shopping experiences. On the one hand, the added extensions must respect and take advantage of the standard modular sizes of existing structures as well as rods. On the other hand, built with non-standard components (less reusable), the extensions' cost must be minimized.  

pork area. Image © Weiqi Jin
pork area. Image © Weiqi Jin
vegetable area. Image © Weiqi Jin
vegetable area. Image © Weiqi Jin

Based on thorough analysis, we added enclosed shops and open shelves to the space, and built an entrance canopy.

umbrella-shaped column structure
umbrella-shaped column structure
vegetable shelves. Image © Weiqi Jin
vegetable shelves. Image © Weiqi Jin

We arranged multiple connected shops on the edge areas of the space. Each shop is enclosed on three sides, and has an equal width and length of 4 meters, which is coordinated with the sizes of the external walls' structural rods. Those shops have a relatively large scale and independent names, mainly selling dried food, cooked food and seasonings. Besides, every shop has a rolling door, and on the door's top is a protruded shaft. The shafts were covered and protected by steel angles and wooden grilles, on which shop signboards of uniform size were installed at the same height.      

signs on umbrella-shaped columns. Image © Weiqi Jin
signs on umbrella-shaped columns. Image © Weiqi Jin

The shelf area is open, and the average space for each booth is relatively limited. Each single shelf has a total length of 2 meters, and generally one booth occupies two shelves. Considering the visual height and length, it was unfeasible to set the signs on the shelves. Therefore, based on the structural columns in the open space, we utilized steel and timber to create inverted rectangular pyramid structures, which look like umbrellas. Those structures not only serve for putting signs to indicate the market's different areas, but also are convenient for lighting fixture installation. 

viewing the west area from east. Image © Weiqi Jin
viewing the west area from east. Image © Weiqi Jin
shelf area at the center. Image © Weiqi Jin
shelf area at the center. Image © Weiqi Jin

We added a canopy to the entrance. In order to ensure the steadiness of the protruded canopy, we also chose rectangular pyramid structures, which are material-saving as well.

entrance area in the morning. Image © Weiqi Jin
entrance area in the morning. Image © Weiqi Jin

All the extensions were built with cheap and easily accessible materials including ordinary timber, lightweight steel panels, cement slabs, steel angles and polycarbonate sheets, which were easy for installation and construction. Natural and warm-colored timber can be widely seen within the entire space, which was applied to the open shelves, cornices of the enclosed shops and umbrella-shaped structural columns, thereby resulting in a clear visual identity of the space and creating a sense of order in it.

entrance court. Image © Weiqi Jin
entrance court. Image © Weiqi Jin

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Southeast of the intersection of Shengli Road and Changqing Road, Puyang City, Henan Province, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Temporary Site of Shengli Market / LUO studio" 12 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/924481/temporary-site-of-shengli-market-luo-studio/> ISSN 0719-8884
egg area. Image © Weiqi Jin

胜利市场临时安置点 / 罗宇杰工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.